Lucruri uimitoare pe care probabil nu le știai despre România: tu cât de bine îți cunoști țara?
Este o declarație îndrăzneață, dar cred cu adevărat că România este una dintre cele mai frumoase țări din lume.
România este însă mai mult decât un „loc”. România este o țară bogată, cu o istorie lungă, o varietate de peisaje și o cultură bogată și oameni primitori. Poți vizita castele, munți, plaje, situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și multe altele. Țara noastră are unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din lume, toate împachetate în această țară magnifică. Dacă nu ești încă convins, citește mai jos pentru a afla mai multe lucruri interesante despre România.
Statuia lui Decebal, sculptată într-o stâncă de la Cazanele Dunării, este unică, deoarece este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, având 55 de metri înălțime. Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Omul de afaceri și istoricul amator protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004.
Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Castelul Peleș este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914. Construită ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.
Lucruri interesante despre România
Biserica Neagră din Brașov are cea mai mare orgă din Europa, cu patru mii de tuburi. Ea deține și cel mai mare clopot din România, de 6,3 tone.
Al doilea glaciar subteran ca mărime din Europa, Ghețarul din Peștera Scărișoara, se găsește sub Munții Bihor din România, cu un volum de 75.000 de metri cubi și o vechime de peste 3500 de ani.
Complexul Național Muzeal „Astra” din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Situat imediat la sud de Sibiu, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești. Casele, atelierele și complexele de cladiri sunt presărate in jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului.
De asemenea, în România se găsește singurul muzeu dedicat aurului din Europa. Muzeul aurului se află în Brad și se mândrește cu aproape două mii de exponate din aur aduse din toate colțurile lumii. România este totodată recunoscută pe plan european ca fiind țara cu cele mai multe resurse de aur.
În țara noastră se găsește o stradă care are lățimea de aproximativ 1.20 de metri. Strada Sforii din Brașov este cea de-a treia cea mai îngustă stradă din Europa și are 80 de metri lungime. Este un obiectiv turistic frecventat de turiști.
Pădurea Baciu din Cluj Napoca a fost considerată cea mai paranormală zonă de pe planetă.
Transfăgărășanul este considerat de unii cel mai frumos drum din lume. În căutarea „celui mai bun drum de circulație din lume”, jurnalistul și scriitorul britanic Jeremy Clarkson a fost fascinat de Transfăgărășan, pe care l-a descris drept o extraordinară operă de inginerie în mijlocul României.
În țara noastră se află unul dintre cele mai „fericite” cimitire din lume. Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Țara noastră are a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. Este vorba despre Palatul Parlamentului din București, cunoscut înainte de revoluția din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului.
De asemenea, cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua structură de lemn din Europa este Mănăstirea Peri din localitatea Săpânța, Maramureș. Are o cruce înaltă de șapte metri care cântărește 455 de kilograme în vârful bisericii, ce are o înălțime de 78 de metri.
Mănăstirea Voroneț din Moldova este cunoscută ca fiind partea românească a Capelei Sixtine. Este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai patru km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai trei luni și trei săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Un oraș frumos din țara noastră este Timișoara care a devenit în 1889 primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric. În 12 noiembrie 1884 când, în Timișoara, au fost aprinse 731 de lămpi electrice, o premieră în Europa, lucru care a transformat orașul de pe Bega în primul oraș iluminat electric din Europa.
În România există un sat cu șapte locuitori. În satul Gherdeal din județul Sibiu nu s-a mai născut niciun copil din anul 1988. Pe de altă parte, cel mai vechi oraș modern de pe teritoriul României este Constanța.
Canalul Dunăre – Marea Neagră este a treia cea mai lungă cale de navigaţie, construită de om. Canalul Dunăre-Marea Neagră este un canal navigabil aflat în județul Constanța, România, ce leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanța cu aproximativ 400 km.
Peştera de la Mânzăleşti, din Subcarpații Buzăului, este cea mai mare peşteră de sare din Europa şi a doua din lume, ca lungime (1337 de metri).