Palatul Parlamentului nu va mai fi ce a fost: de ce se dorește demolarea zidului

Palatul Parlamentului nu va mai fi ce a fost: de ce se dorește demolarea zidului

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului reprezintă una dintre cele mai reprezentative clădiri din patrimoniul țării noastre și s-ar putea să sufere schimbări majore.

În ultimul deceniu, s-a adus de mai multe ori în discuție posibilitatea demolării zidului din jurul Palatatului Parlamentului, dar inițiativa a fost ignorată din cauza lipsei de fonduri pentru reamenajarea zonei din preajmă. Ca principiu, toți cei care au propus această remodelare a ansamblului Casei Poporului și-au dorit realizarea unui parc de amploare, cu acces liber pentru cetățenii țării.

În prima fază, demolarea zidului de beton din jurul Parlamentului și tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare și punct de atracție turistică a fost dezbătută de clasa politică încă din anul 2007. Problema securității Parlamentului și cea a fondurilor necesare lucrării de demolare și reamenajare a spațiului au fost principalele bariere în calea demolării gardului. Printre numele asociate cu acest proiect de-a lungul anilor, s-au numărat Adrian Năstase, Elena Udrea, Micea Geoană și nu numai.

Acum, cel mai nou nume care își dorește același lucru și are niște argumente interesante pentru ideea sa este deputatul USR Iulian Bulai. Printr-o postare pe Facebook, el a readus în discuție inițiativa demolării zidului care păzește Casa Poporului și pare cât se poate de serios.

„În curând vom conduce Parlamentul României. E o chestiune de zile. Nu de persoane. Printre primele lucruri pe care va trebui să le facem este să eliminăm acest zid. Acest zid trebuie eliminat pentru că acest spațiu și această instituție trebuie redate poporului. Nu demnitarilor țanțoși cu bolile de lux.

Ca să își asume această instituție, românii trebuie să fie mult mai aproape de decidenții politici. Această zid trebuie să dispară. Trebuie să facem aici un parc uriaș unde românii să vină la picnic și unde să vorbească direct cu parlamentarii. Așa cum este peste tot în lumea civilizată. Disparitia acestui zid nenecesar va fi un pas determinant în a lăsa în spate trecutul comunist, cu toate metehnele lui si elimina distantarea incorectă între politicieni si cetățeni. Abia aștept să construim aici cel mai mare parc urban din țară: Uranus-Parlament”, scrie pe Facebook Iulian Bulai.

Citește și: