06 ian. 2023 | 17:45

Lacul care va dispărea în următorii cinci ani. „Pericol fără precedent” pentru umanitate

ȘTIINȚĂ
Lacul care va dispărea în următorii cinci ani. „Pericol fără precedent” pentru umanitate

Marele Lac Sărat din Utah se confruntă cu un „pericol fără precedent”, spun experții, deoarece a scăzut la un nivel alarmant de scăzut, în contextul în care o mega-secetă alimentată de schimbările climatice își strânge din ce în ce mai mult stăpânirea în vestul țării.

La mai puțin de două săptămâni distanță de sesiunea legislativă din Utah din 2023, aproape trei duzini de oameni de știință și conservaționiști au publicat un raport dezastruos care solicită legislatorilor statului să ia „măsuri de urgență” pentru a salva Marele Lac Sărat.

„Ecosistemul lacului nu este doar în pragul colapsului. Se prăbușește”

Fără o „creștere dramatică” a aportului de apă până în 2024, experții avertizează că lacul va dispărea în următorii cinci ani.

„Dispariția sa ar putea provoca daune imense sănătății publice, mediului și economiei statului Utah”, au scris autorii raportului.

„Alegerile pe care le vom face în următoarele câteva luni vor afecta statul nostru și ecosistemele din întregul Vest pentru decenii de acum încolo”.

Marele Lac Sărat, afectat de utilizarea excesivă a apei și de o criză climatică tot mai gravă, a scăzut la niveluri minime record doi ani la rând. Lacul se află acum la aproape 6 metri sub nivelul său mediu natural și a intrat într-un „teritoriu neexplorat” după ce a pierdut 73% din apă și a expus 60% din patul lacului, se arată în raport.

„Ecosistemul lacului nu este doar în pragul colapsului. Se prăbușește”, a declarat pentru CNN Benjamin Abbott, profesor de ecologie la Universitatea Brigham Young și autor principal al raportului.

„Sincer, este uluitor și total dezarmant să vezi cât de mult din lac a dispărut. Lacul este în mare parte patul lacului în acest moment”.

În condițiile în care clima devine tot mai caldă și mai uscată, multe lacuri din vestul țării nu vor cunoaște decât o evaporare mai mare, o cerere mai mare de apă și, pur și simplu, o scădere definitivă a nivelului.

Realitatea climatică sumbră care se desfășoară deja în Marele Lac Sărat, a spus Abbott, este un „microcosmos” a ceea ce se întâmplă sau urmează să se întâmple în întreaga lume pe o planetă care se încălzește.

„Acesta este un indicator pentru ceea ce se întâmplă în bazinele hidrografice mai mari”, a spus el. „Trebuie să stabilim un limbaj foarte clar cu privire la direcția în care ne îndreptăm”.