17 aug. 2023 | 09:24

La ce folosește un screensaver, de fapt: însuși numele îi denumește funcția

ACTUALITATE
La ce folosește un screensaver, de fapt: însuși numele îi denumește funcția

Toată lumea are un screensaver preferat. Dar știi exact la ce folosește?

Un screensaver este un program de calculator care „golește” ecranul de afișare sau îl umple cu imagini sau modele în mișcare atunci când computerul a fost inactiv pentru un timp stabilit. Scopul inițial al economizoarelor de ecran a fost de a preveni arderea fosforului pe monitoarele CRT sau cu plasmă (de unde și numele).

Pe lângă computere, sistemele de operare moderne de televiziune, playerele media și alte sisteme de divertisment digital pot include screensavere opționale.

Screensaverele sunt adesea configurate pentru a oferi un nivel de bază de securitate, solicitând o parolă pentru a reaccesa dispozitivul. Unele programe de economizor de ecran folosesc, de asemenea, resurse computerizate, altfel inactive pentru a efectua lucrări utile.

Ele sunt încă folosite în ziua de azi, dar spre deosebire de cele vechi, nu mai servesc unui singur scop.

Deci, care a fost scopul inițial al screensaverelor? După cum sugerează și numele, a fost pentru a-ți salva ecranele.

La ce folosește, de fapt, un screensaver

În monitoarele și televizoarele mai vechi cu tub catodic (CRT), dacă lași aceeași imagine aprinsă prea mult timp, aceasta s-ar putea arde pe ecran, lăsând o imagine fantomă permanentă a ceea ce afișa. La televizor, unde canalele nu mai difuzau peste noapte și puneau, în schimb, un card de afișare, dacă îți lăsai setul pornit, te puteai trezi cu acea cartelă fantomă pe ecranul tău pentru totdeauna.

Afișarea continuă a aceleiași imagini a cauzat arderea stratului de fosfor din interiorul ecranului și oprirea funcției normale, făcându-l incapabil să afișeze o nouă imagine. Soluția a fost afișarea unui screensaver, care s-a activat după o anumită perioadă de timp și a schimbat constant ceea ce era afișat.

Deși nu mai folosim screensaverele în acest scop, oamenii continuă să le folosească pentru celelalte beneficii ale lor, cum ar fi ascunderea a ceea ce a rămas pe ecran de colegii băgăcioși sau membrii familiei.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele