L-au curtat toate femeile, dar el a iubit una singură: Silviu Stănculescu, actorul fidel teatrului, dar și primei sale mari iubiri

ACTUALITATE
L-au curtat toate femeile, dar el a iubit una singură: Silviu Stănculescu, actorul fidel teatrului, dar și primei sale mari iubiri
23 ian. 2023 | 20:29

Silviu Stănculescu a fost unul dintre cei mai iubiți actori români din „generația de aur” a cinematografiei de la noi din țară.

Înzestrat cu o eleganță aparte, artistul care s-a stins în urmă cu mai bine de două decenii reușea să-ți dea impresia că provine dintr-o familie de aristocrați, iar această caracteristică nu trecea neobservată, evident.

Silviu-Stănculescu-actor-iubit-romani-femei-poveste-viata

Silviu Stănculescu / fotografie de arhivă din tinerețea actorului

N-au vrut să-l accepte la teatru pentru că ar fi avut „o față asimetrică”

Silviu Stănculescu s-a născut în data de 24 ianuarie 1932, în Timișoara, iar în 1957 reușește să fie repartizat la Teatrul Municipal din Bacău, după mai multe obstacole.

Cariera sa a fost una lungă și de excepție, însă un eveniment ar fi putut să-l motiveze pe Stănculescu să renunțe la aceasta, înainte să înceapă.

În anul 1951, el pleca deziluzionat de la Institutul de Teatru, după ce o secretară ar fi refuzat să îl înscrie. Totuși, din fericire, acest mic hop nu l-a oprit, ba chiar l-ar fi impulsionat să susțină, un an mai târziu, probele pentru IATC, căpătând statutul de student la actorie.

Aici, a fost coleg de generație cu Amza Pellea, Constantin Rauțchi, Victor Rebengiuc, Silvia Popovici, Draga Olteanu.

Silviu Stănculescu a fost acuzat de mai-marii din teatru că ar avea o față asimetrică, încercând să-l descurajeze.

De-a lungul carierei sale, el a jucat în aproximativ 50 de filme și piese de teatru, însă a activat și în domeniul radiofonic, având o pasiune pentru poeziile lui Mihai Eminescu pe care le recita cu un talent ieșit din sferele normalului.

În perioada 1981-1990, el a ocupat funcția de director al Teatrului de Comedie, teatru căruia i-a rămas fidel pe parcursul întregii sale cariere.

Ultima sa reprezentanție avea să se întâmple în data de 13 iunie 1998, în piesa My Fair Lady. Aici, Stănculescu a intepretat rolul profesului Higgins.

În data de 8 iulie 1998, actorul acorda ultimul interviu din carieră.

„Era în cabină și scria de zor. Obșnuise o rubrică la cotidianul Pro Sport, pecare o intitulase „Sport și artă”. Printre altele, mi-a spus că va pleca într-o vacanță la Kusadasi. Copiii, Catrinel și Radu, erau deja mari și plănuise pentru prima oară să plece într-o vacanță doar cu soția, cu care era căsătorit din 1957.

N-au fost niciodată în vacanță în străinătate. I s-a spus că stațiunea respectivă e excelentă și urmau să petreacă două săptămâni departe de tot și de toate. Nu avea să știe că aceasta avea să fie prima și ultima lor vacanță adevărată”, a declarat, la vremea repectivă, Silviu Stănculescu pentru colegul său Candid Stoica.

Silviu Stănculescu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Va fi mereu ținut minte pentru rolurile sale din Parașutiștii, Conspirația, Pe aici nu se trece, Capcana, Evadarea, Revanșa, Trenul de Aur, Mircea, Liceenii, Noi, cei din linia întâi, Triunghiul Morții sau Carol I – Un destin pentru România, printre multe alte pelicule, desigur.

A murit în data de 23 octombrie 1998, la vârsta de 66 de ani. Își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu, din Capitală.

Silviu-Stănculescu-actor-iubit-romani-femei-poveste-viata

Silviu Stănculescu / fotografie de arhivă

Silviu Stănculescu i-a rămas fidel primei sale iubiri

Cu toate că a fost curtat de multe femei, de-a lungul tinereții sale, Silviu Stănculescu se căsătorea în luna iulie a anului 1957 cu fosta sa colegă de la Liceul Comercial din Caracal, pe numele său Corina Pârvulescu. Ea absolvise, la rândul său, Institutul de Economie și Statistică și nu împlinise 23 de ani când s-au căsătorit. El, la rândul său, avea 25 de ani.

Primul lor copil, o fetiță pe care au botezat-o Rodica, s-a născut în anul 1962, dar micuța a murit, din păcate, patru ani mai târziu, într-un accident. Peste alți doi ani, soții Stănculescu aveau să aibă un al doilea copil, pe Catrinel, urmând ca în 1970 să se nască cel de-a treilea copil, Radu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele