Iubită de milioane de români, a fost, pe rând, Așchiuță și Hapciu: povestea simpaticei actrițe Daniela Anencov

ACTUALITATE
Iubită de milioane de români, a fost, pe rând, Așchiuță și Hapciu: povestea simpaticei actrițe Daniela Anencov
24 mart. 2023 | 18:35

Daniela Anencov a bucurat generații întregi de copii, înainte de anii 2000. Frumoasă, simpatică și mereu „pusă pe șotii”, artista va rămâne mereu în memoria colectivă a românilor drept Hapciu și Așchiuță.

poveste-papusi-daniela-anencov-

Daniela Anencov – dreapta: clovnul Hapciu

Începuturile unei legende versus prezentul

Daniela Anencov s-a născut în data de 19 ianuarie 1942, la Aiton, o localitate din Transilvania, din părinți medici.

Ea a reușit să rămână veșnic tânără în amintirile românilor, întrucât a dat „viață”, de-a lungul carierei sale, celor două personaje care au reușit să bucure copilăria multora: păpușa Așchiuță și clovnul Hapciu.

Ea a fost, deopotrivă, crainică la Televiziunea Română, în perioada 1960-2000, dar s-a dedicat și scenei, cu emfază pe teatrul pentru copii și emisiunile dedicate celor mai inocenți dintre noi.

A absolvit IATC în anul 1966 și a fost repartizată pe scena Teatrului din Constanța, ca mai apoi să se mute în București, la Teatru Ion Creangă, dar și la Excelsior, în cele din urmă.

În 2003, primea Premiul Special al UNITER pentru Teatrul de copii.

„Daniela Anencov a bucurat coilăria tuturor celor din generația mea. Pe atunci avea părul lung și bălai și ochii de un albastru limpede și adânc. Ochii i-au rămas albaștri, părul însă este scurt-scurt, ceea ce-i adaugă un plus aerului tânăr, pe care oricum și-l păstrează.

Milioane de copii și părinți au aplaudat-o, decenii în șir, pe scenele teatrelor Creangă și Excelsior, iar mai apoi, copiii copiilor de atunci au îndrăgit-o și ei, descoperind-o îndărătul nasului roșu cu care clovnul Hapciu înveselea formatul de televiziune Ba da, Ba nu, prezentată de Anca Țurcașiu și Dan Bittman”, povestea, cu ani în urmă, prezentatoarea de televiziune Marina Almășan, în urmă unei întâlniri cu Daniela Anencov, la Paris, unde cea din urmă s-a stabilit împreuna cu una dintre fiicele sale.

„Acum, Daniela e o bunicuță respectabilă, tonică și spumoasă, care face naveta între nepoții săi, împrăștiați pe două continente”, completa prezentatoarea.

În context, trebuie menționat că cea de-a doua fiică a Danielei Anencov locuiește la New York, Statele Unite ale Americii.

poveste-papusi-daniela-anencov

Daniela Anencov, în zilele noastre

Daniela Anencov, întruchiparea nostalgiei pentru vremuri apuse: „Ador lucrurile care trăiesc o a doua viață”

Despre intrarea sa în televiziune, artista avea să declare: „Mi-a dat șansa popularității și spun că a fost steaua mea norocoasă.

Datorită televiziunii am intrat în casele a milioane de oameni care m-au primit, care mă așteptau seară de seară, îmi scriau, îmi trimiteau cadouri, iar când ne întâlneam pe stradă era ca și cum eram cei mai buni prieteni.

Și acum mă emoționează când oameni din diverse medii sociale mă opresc și îmi spun: Faci parte din copilăria mea!

De la admitatori am primit mii de scrisori, dar și unele cadouri mai ciudate. Am primit, de pildă, un pui de vulpe, dar și un miel care mi-a ros covoarele”, a mărturisit, la un moment dat, simpatica Daniela Anencov.

Totuși, iubita artistă recunoaște că uneori îi este dor de ceea ce cunoștea odinioară.  „Merg, bunăoară, pe străzile Parisului și mi se pare că recunosc, în trecăttori, chipurile unor prieteni dragi sau colaboratori din România.

Sau, atunci când aud vorbindu-se românește în preajma mea, mă opresc brusc, mă ciupesc și mă întreb: Visez? Unde mă aflu, de fapt? În România sau în Franța?

Mi-e dor de plantele mele de pe terasă. Mi-e dor să le îngrijesc, să vorbesc cu ele. De fapt, mi-e dor de terasa însăși. Am o terasă superbă în București, pe care vara se poate face o plajă grozavă.

Apoi, mi-e dor să colind străzile orașului, în special zona Gabroveni îmi place la nebunie! Eu, de fapt, sunt fan antichități și mi-am păstrat și aici această îndeletnicire: să colind anticariatele, să zăbovesc în fața antichităților.

Ador lucrurile care trăiesc o a doua viață”, a mai spus Daniela Anencov, actrița care acum locuiește în Franța, alături de fiica sa Andreea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele