Fotbalistul român pe care regretatul Pele l-a scuipat, dar l-a și lăudat: cum l-a driblat Liță Dumitru pe regele fotbalului

ACTUALITATE
Fotbalistul român pe care regretatul Pele l-a scuipat, dar l-a și lăudat: cum l-a driblat Liță Dumitru pe regele fotbalului
08 ian. 2023 | 10:13

Ion „Liță” Dumitru s-a născut la 2 ianuarie 1950 și este un fost fotbalist român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. Pentru această performanță a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, în martie 2008.

Liță Dumitru este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români. El a fost declarat fotbalistul român al anului de două ori în 1973, respectiv în 1975.

Liță Dumitru, imagine de arhivă

Ultima dată a fost antrenorul principal al echipei Steaua II. La clubul Steaua București, a câștigat două titluri de campion și a jucat patru meciuri în Cupa Campionilor Europeni. El a jucat un total de 443 de partide în prima divizie românească și are 64 de goluri marcate. A realizat cel mai bun sezon în 1976-1977, când a marcat zece goluri în campionat.

Liță Dumitru are 57 de selecții și 12 goluri pentru echipa România între 1970 și 1980. Fotbalistul a fost convocat pentru prima dată de către antrenorul Angelo Niculescu pentru un amical cu Peru pe 9 februarie 1970 (1-1). Mai apoi, la 21 mai 1972, a marcat primul său gol internațional împotriva Danemarcei, în timpul unui joc de playoff pentru Jocurile Olimpice din 1972 (3-2).

Liță Dumitru

Liță Dumitru

Liță Dumitru l-a driblat pe Pele, în meciul naționalei cu Brazilia

Ulterior, a fost selecționat ultima dată pe 15 octombrie 1980 la un meci împotriva Angliei (victorie 2-1). Între 1976 și 1977, a purtat banderola de căpitan al echipei naționale de fotbal a României de zece ori. De asemenea, Ion Dumitru a participat la Campionatul Mondial de Fotbal 1970, competiție unde a jucat trei meciuri împotriva Angliei, Cehoslovaciei, și în cele din urmă Braziliei.

După cum știți, renumitul fotbalist Pele a murit recent, pe 29 decembrie 2022, la spitalul Albert Einstein, din Sao Paulo, după 30 de zile în care medicii l-au îngrijit și în care au încercat să-i aline suferința. Vestea dispariției singurului fotbalist din lume care a câștigat de trei ori titlul mondial i-a întristat pe fanii sportului.

Edson Arantes do Nascimento, mai cunoscut ca  Pelé, a fost cel mai de succes marcator din lume, cu 678 de goluri în campionat. În total, Pelé a marcat 1283 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale și turnee. Acesta a fost inclus în Guinness World Records pentru cele mai multe goluri în carieră marcate în istoria fotbalului.

Pele a fost considerat unul dintre cei mai mari jucători de fotbal la scară largă și a petrecut două decenii uimind adversarii din teren. El a devenit cunoscut pentru harul, atletismul și stilul rapid și fluid pe care îl arăta în fața fanilor. De asemenea, tot el a reușit să aducă Brazilia la culmile fotbalului și a devenit un ambasador global al sportului său.

Însă puțini știu că primul duel al României cu naționala Braziliei în care juca marele Pele a avut loc la campionatul Mondial din 1970, acolo unde echipa antrenată de Angelo Niculescu a avut o prestație de excepție în meciul pierdut de tricolori cu scorul de 3-2. În acel meci, Liță Dumitru a avut sarcina de a-l anihila pe brazilian, ceea ce s-a și întâmplat.

Pele, ovaționat la finalul Cupei Mondiale din 1970

„Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat „galben”, dar cred că meritam „roșu”. Știu că nea Angelo a dat fiecărui jucător, înainte de meci, o foaie pe care erau scrise calitățile și defectele adversarului direct. Pe foaia mea, la Pele, erau doar calități și un singur defect: poate fi agasat prin vorbe și prin agresivitate. S-a ridicat, mi-a zis „Putana”, apoi m-a scuipat”, spunea Liță Dumitru.

Pele vs Romania, la Cupa Mondiala 1970 Foto: Anonymous / AP / Profimedia

În urma acestui meci, Pele a spus despre Liță că a fost cel mai tare adversar pe care l-a avut la acel Mondial. Ca referință, Liță Dumitru era cel mai tânăr jucător de pe teren în acel meci.