Filmul care a prezis viitorul: cum am ajuns să fim filmați ca într-un reality show din The Truman Show
Filmul din 1998 The Truman Show cu Jim Carrey despre un bărbat a cărui viață întreagă este filmată a ajuns rapid să întruchipeze o nouă eră a televiziunii reality.
Și, după 25 de ani, filmul continuă să rezoneze.
În fiecare secundă, în fiecare zi, de când s-a născut până la 30 de ani, Truman Burbank (Jim Carrey) este un star în cel mai popular reality-show din istorie. Casa lui este un imens platou de filmare, familia și prietenii acestuia, toți cei cu care intră în contact sunt actori. Toată viața lui se petrece în fața unor camere ascunse de televiziune, de existența cărora numai el, actorul principal nu are habar.
Bun venit la „Truman Show”. Întreaga lume se uită. Aflând de toate astea, viața aparent liniștită a lui Truman devine un coșmar, iar el este tot mai hotărât să scape, oricât de mare ar fi prețul.
Cum a ajuns filmul cu Jim Carrey să fie profetic
El nu știe că întreaga lui viață este o minciună care este urmărită de milioane. Lansat în 1998, filmul unic de la Hollywood – o comedie-dramă psihologică SF satirică – despre un bărbat care trăiește într-o realitate inventată de producătorii de televiziune a avut un impact când s-a lansat, dar nimeni nu știa că va fi un film care va prezice viitorul. În anii următori, a ajuns să întruchipeze o multitudine de anxietăți culturale – despre supravegherea omniprezentă, voyeurismul în masă și nebunia tele-realității care a cuprins globul, cu toate dilemele existențiale însoțitoare de a trăi pentru un public.
Scris de Andrew Niccol și regizat de Peter Weir, filmul a încasat peste 125 de milioane de dolari în SUA și aproximativ 264 de milioane de dolari în întreaga lume și a strâns trei nominalizări la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, scenariu original și regizor – dar acele statistici în sine nu reprezintă măsura impactului acestuia. Filmul profetic cronicizează în mod complicat viața de zi cu zi a vânzătorului de asigurări omonim, Truman, care nu este total conștient de faptul că existența lui este subiectul unui spectacol televizat la nivel global și precar din punct de vedere etic, familia și prietenii lui sunt actori și lumea din jurul lui este o fațadă fabricată. Viața lui Truman este documentată cu cinci mii de camere amplasate în „orașul său natal”, Seahaven Island, care i-au transmis viața non-stop la o audiență loială de 1,5 miliarde.
Apoi, într-o zi fatidică, minciunile existenței sale încep să se prăbușească după o serie de întreruperi accidentale. Cu toate acestea, în timp ce Truman decide cu curaj să fugă de „realitatea” sa construită și să fugă de o astfel de manipulare, ca societate se pare că ne-am îndreptat colectiv în direcția opusă. Cu siguranță, subtextul de avertizare al filmului a rămas ferm neglijat, pentru că voyeurismul media a devenit o parte din ce în ce mai înrădăcinată a vieții noastre.