04 aug. 2023 | 11:25

Excursie în trecut: gadgeturile memorabile de la Sony care vin cu valuri de nostalgie

ACTUALITATE
Excursie în trecut: gadgeturile memorabile de la Sony care vin cu valuri de nostalgie

Ai visat vreodată să ai cățelușul robot al lui Sony în copilărie? Ei bine, ar fi trebuit, deoarece dacă mai mulți copii ar fi cerut părinților să le cumpere, ar fi putut rămâne pe piață la un preț accesibil. Cu toții am putea să ne plimbăm micii robo-rover-uri și să le aruncăm accesoriile cu minge de cauciuc roz pentru ei! Din păcate, la fel ca multe alte produse, cățelul robot a fost anulat de Sony înainte ca unii dintre noi să pună mâna pe el.

Pentru a da un pic înapoi: Sony este o companie masivă cu activitate într-o gamă largă de domenii. A existat din 1946, deși nu a folosit de fapt numele de Sony până în 1958. Ca orice companie cu atâtea game de produse în tot atâtea domenii ale industriei tehnologice, așa cum are, există probabilitatea ca măcar o parte din acestea vor eșua destul de grav. Dar, alături de greșeși, sunt sigur că vor exista și unele produse care au avut un public entuziast sau ar fi putut găsi unul, dar au fost retrase înainte de vremea lor.

ps portabil

Playstation portabil

Când Sony a lansat PlayStation Portable în 2004, sistemele portabile în sine nu erau noi. Game Boy de la Nintendo exista deja de aproape 20 de ani. Dar PSP a fost încă revoluționar pentru consolele de jocuri video din generația a șaptea. Poate că nu a fost capabil să concureze cu Nintendo DS în cele din urmă, dar este numărul unu în inimile multor mileniali. Aceasta este generația pentru care PSP-ul s-a remarcat pentru că nu a durat atât de mult.

Consola a vândut aproape 80 de milioane de unități și a lansat o mulțime de servicii pe care alte dispozitive portabile le-au copiat. Aceasta putea reda filme, accesa internetul și reda muzică. Avea chiar și un card de memorie de stocare de 32 MB. S-ar putea să sune amuzant acum, dar hei, asta a fost demult în 2004!

PSP-ul din 2004 ar fi impresionant în 2023? Probabil ca nu. Dar punctul de vânzare inițial al Sony cu PSP a fost totul legat de inovația pe care o aducea în domeniu. Cu siguranță Sony ar fi putut să mențină trenul în mișcare cu mai multă inovație? Mi-aș fi dorit să văd ce ar fi devenit PSP dacă nu ar fi fost întrerupt în ianuarie 2014.

psvita

PlayStation Vita

Unele produse trăiesc ceea ce Sony consideră o durată de viață completă și ies din producție. Unele, însă, nu sunt atât de norocoase și nu ajung la „maturitate”. Sony a introdus PS Vita ca succesor al PlayStation Portable în 2012, dar vânzările nu au fost niciodată ceea ce se aștepta Sony.

S-ar putea să fi fost câteva motive, iar consola în sine nu este de vină pentru toate. A fost lansat pe fondul schimbării iminente de regim în divizia americană a companiei. Acesta a fost, de asemenea, în aceeași perioadă în care jocurile mobile deveneau o piață înfloritoare și o nouă competiție pentru jocurile portabile.

Din aceste motive, ar fi existat dureri de creștere pentru orice sistem care se lansa în acea perioadă. Asta nu însemna însă că Vita trebuia aruncat deoparte. Consola s-a vândut bine în Japonia, unde Sony a pus energie în comercializarea ei. Cu toate acestea, publicitatea pe piața nord-americană și europeană a fost destul de subțire prin comparație.

Sony a întrerupt Vita în 2019, după doar cinci ani pe piață. A încercat chiar să închidă magazinul online Vita în 2021, dar a revenit după plângerile utilizatorilor.

aibo

Sony Aibo original

Unele dintre produsele de pe această listă au fost vânzători mari la vremea lor, dar au fost întrerupte din cauza vechimii sau a irelevanței tehnologice. Sony Aibo nu este unul dintre aceste produse. Linia Aibo (care înseamnă Artificial Intelligence Robot) a constat din animale robotizate. Aceștia au fost în primul rând câini, dar au fost create alte câteva specii de Aibo, inclusiv lei. Animalele de companie robot au venit cu senzori tactili care le anunță când au fost mângâiați și suficiente piese mobile pentru versatilitatea fizică.

Aibo s-a născut din Laboratorul de Informatică al Sony, laboratorul înființat în anii ’90 ca centru de inovare. Nu au fost niciodată vânzători masivi, mutând doar 150.000 de unități în cei șapte ani în care au fost de vânzare. În ciuda faptului că nu este un mare producător de bani, modelele Aibo sunt încă prezentate în Muzeul de Artă Modernă Smithsonian.

Această linie de produse iese în evidență față de celelalte deoarece, deși a fost întreruptă în 2006, Sony a adus-o de fapt înapoi. Noul Aibo are un preț ridicat (aproximativ 3.000 USD), iar Sony se laudă că poate forma o legătură emoțională cu proprietarul său. Deși sună frumos… am văzut filmul M3gan. Noile Aibos sunt chiar ilegale în Illinois, datorită reglementărilor de stat privind tehnologia de detectare a feței. Ne gândim că poate vrem doar ca Aibos originali să fie înapoi ca băieții buni care au fost.

dslr sony

Camere DSLR

În timp ce Sony a fost cândva în vârful „lanțului trofic” DSLR, toate epocile ajung la sfârșit. Sony fiind un nume în domeniul aparatelor foto, a început în 2005 când a achiziționat Konica Minolta. Minolta a vândut camere SLR, care foloseau o oglindă în interiorul acesteia ca reflex pentru a arunca lumina în vizor. Acest lucru a făcut imaginile mai ușor de compus.

Când Sony a achiziționat compania, aceasta a evoluat în camerele digitale SLR – DSLR. Aceste camere au renunțat la conceptul de film și au folosit în schimb senzori de imagine. Este posibil ca Sony să nu fi fost niciodată un concurent pentru companii mai bine stabilite precum Canon sau Nikon, dar a găsit totuși succes.

Întreruperea camerelor DSLR în 2021 probabil că nu a fost un șoc pentru nimeni. Ultimul model pe care l-a anunțat a fost în 2016, cu A99 II. Între 2016 și 2021, singura nouă adăugare la gama de fotografii DSLR a Sony a fost un adaptor de montare. Gama Sony de camere digitale fără oglindă este impresionantă, dar pentru orice pasionat de fotografie care a învățat meseria în timpul cursurilor, lipsa DSLR-ului va fi simțită.

handycam sony

Camere Sony Hi8/Digital8 Handycams

Acesta este un aspect tehnice, deoarece Handycam nu a fost de fapt întrerupt. În schimb, a evoluat de-a lungul anilor până la punctul în care este aproape de nerecunoscut. De asemenea, nu mai este denumit „Handycam”. Handycam există de la mijlocul anilor ’80, cu două versiuni stăpânind piață din 1995 și până când au fost întrerupte în 2007.

Dacă ai peste 25 de ani, există o șansă decentă să-ți amintești de vacanțele în familie în care cineva stătea cu o mică cameră video argintie pentru a surprinde amintirile. Încă le poți cumpăra de pe eBay.

Nu există niciun motiv practic pentru ca Sony Handycam original să revină… dar chiar trebuie să fim practici? Priviți camerele Polaroid sau linia Sony de playere de muzică digitală Walkman. Gen-Z renunță chiar la camerele telefoanelor și readuce imaginile vechi înapoi. Dacă nostalgia anilor 2000 este în stil acum, atunci ar trebui să înțeleagă cum se simte vizionarea unei casete pe VHS.