29 mai 2023 | 17:59

EXCLUSIV Doi ani de la atentatul de la Arad, niciun vinovat. Asasinul omului de afaceri Ioan Crișan e liber. În ce stadiu e dosarul

ULTIMA ORĂ
EXCLUSIV Doi ani de la atentatul de la Arad, niciun vinovat. Asasinul omului de afaceri Ioan Crișan e liber. În ce stadiu e dosarul

400 de persoane audiate, sute de ore de înregistrări și filaje și niciun suspect arestat – este rezultatul a doi ani de anchetă în cazul asasinării lui Ioan Crișan, omul de afaceri din Arad, care a murit, după ce mașina pe care o conducea a explodat. Într-un răspuns pentru Playtech.ro Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis că cercetările în acest dosar se fac în continuare in rem, adică se cercetează fapta, nu persoana. Surse din anchetă au transmis că persoanele care au avut legătură cu atacul sunt cetățeni străini.

Asasinat la comandă sau accident

„După 1989 au mai fost astfel de tentative în: Suceava, Neamț, București, unele au fost dejucate, în alte cazuri cei care au încercat să opereze în acest mod au sfârșit prin a se detona singuri.

Niciodată în cei 30 de ani nu ne-am confruntat cu o astfel de situație”, spunea Lucian Bode, ministrul de Interne, acum doi ani, într-o conferință de presă la Timișoara.

În dimineața de 29 mai 2021 pompierii din Arad au fost chemați să intervină la un incendiu izbucnit la o mașină. După ce au stins flăcările, salvatorii au găsit corpul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 66 de ani. Victima – Ioan Crișan își băuse cafeaua pe terasa unui local din apropiere și a urcat în mașina sa pentru a merge șa muncă, însă după ce a parcurs doar câțiva metri mașina a explodat.

Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Lucian Bode, ministrul de Interne, anunța atunci că au fost chemați cei mai buni specialiști pentru a rezolva cazul. 

„Ministerul Afacerilor Interne a implicat și implică, pentru soluționarea tragediei de la Arad, cei mai buni specialiști, resurse suficiente pe care le punem la dispoziția procurorului de caz, pentru ca această tragedie să fie elucidată, să găsim vinovații”, anunțat Lucian Bode într-o conferință de presă în urmă cu doi ani.

Lucian Bode, ministrul de Interne. Prima conferință de presă după atentatul de la Arad. 29 mai 2021

La câteva ore de la explozie, purtătorul de cuvânt al Poliției Române a declarat că există deja un cerc de suspecți. Doi ani mai târziu, pe 9 mai, Alexandru Florența, cel care a preluat conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a oferit un bilanț destul de subțirel.

Au fost formulate mai multe ipoteze: sinucidere, asasinat la comandă, răzbunare sau reglare de conturi. Până acum niciuna nu a fost infirmată sau confirmată de anchetatori.

Serviciul Român de Informații a venit ulterior cu precizarea că se exclude ipoteza unui atentat terorist, iar ofițerii au realizat expertiza pirotehnică alături de cei de la Institutul Național de Criminalistică.

Niciun arestat în urma tragediei

„Vă comunicăm faptul că, în urma verificărilor efectuate la Secția de urmărire penală și criminalistică, a rezultat că dosarul penal la care faceți referire este în curs de instrumentare, cu urmărirea penală desfăşurată in rem”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru Playtech.ro.

Astfel, la doi ani de la tragedie, anchetatorii cercetează în continuare fapta și nu persoana. A fost constituit un cerc de suspecți, însă nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

În 24 de luni de la tragedie au fost audiate nu mai puțin de 400 de persoane, printre care familia victimei, prieteni, angajați, dar și persoane cu care omul de afaceri avusese conflicte în trecut.

În acest dosar autoritățile române colaborează cu alte state și au cerut ajutorul inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Serbiei, deoarece sunt informații că cetățeni străini din cercul suspecților ar fi reușit să plece către aceste state la scurt timp după atac.

  • Procurorii Parchetului General au încadrat explozia de la Arad la „omor calificat cu premeditare”, după ce inițial se cerceta infracțiunea de omor.

Ucis de mercenari străini 

Există informații potrivit cărora Ioan Crișan ar fi fost ucis de mercenari din Serbia, Republica Moldova sau din Ucraina veniți la Arad pentru a-l ucide, plasându-i un explozibil în mașină, după care au fugit fie pe la vama Nădlac, fie pe la Moravița, iar de atunci li s-a pierdut urma.

Unul dintre ofițerii arădeni a povestit că echipa de la București a găsit la locul exploziei bucăți din tastatura unui telefon „parcă Alcatel era sau ceva telefon asemănător, cu butoane și atunci unul dintre polițiștii din București a spus: «Boss, l-au mierlit cu telefonul!»”, notează Special de Arad.

O altă pistă luată în calcul de anchetatori a fost la un moment dat că bărbatul a fost ucis de o grupare care se ocupa de contrabanda de țigări, însă după luni de zile, varianta a picat, deoarece nu s-au găsit legături ale omului de afaceri cu o astfel de grupare.

Pompierii care lichidat incendiul au căutat în portbagajul mașinii un sistem GPL, ceva cu ajutorul căruia să explice explozia, însă spatele mașinii era intact, nu au găsit probleme nici la capotă. Arderea cea mai puternică a avut loc sub scaunul șoferului, unde se suspectează că ar fi fost pus explozibilul.

Necropsia a confirmat identitatea omului de afaceri şi arată că acesta a murit la câteva secunde după ce maşina a sărit în aer. Totodată, anchetatorii au descoperit două tipuri de ADN pe explozibilul din automobilul omului de afaceri. 

Potrivit martorilor, parte din geamurile de la etajul 1 ale blocului s- au spart în urma exploziei mașinii la ieșirea din parcarea unui supermarket.

Cu ce se ocupa Ioan Crișan și de cine au fost moștenite afacerile

Ioan Crişan era proprietarul unor ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad.

Ioan Crișan într-o emisiune pentru AGRO TV „Proiecte de succes”

Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte.

Ioan Crişan a adus într-un bazin termal şi câţiva crocodili, cu intenţia de a dezvolta pe viitor o fermă care să producă carne de crocodil, căutată în restaurantele din unele ţări vestice, unde exporta şi somn african.

Afacerea cu somn a început la data de 1 decembrie 2007, iar licența pentru acvacultură a obținut-o în noiembrie 2008. Banii pentru a demara afacerea i-a împrumutat de la bancă și de la prieteni.

Fiica acestuia este cea care a moștenit și preluat firma de transport, dar și crescătoria și aceasta a reușit să scadă din datoriile fostului om de afaceri. Aceste datorii însumau 488.000 lei, dar după preluarea afacerii, fiica acestuia a reușit să scadă datoriile la 36.000 lei.