01 aug. 2023 | 13:01

Efectul încălzirii oceanului asupra coralilor: decizia neașteptată a cercetătorilor

ACTUALITATE
Efectul încălzirii oceanului asupra coralilor: decizia neașteptată a cercetătorilor

Vara aceasta, apele multor oceane și mări au atins temperaturi record. Iar un efect al încălzirii lor se răsfrânge asupra coralilor, animale nevertebrate marine ce trăiesc în colonii mari. Acest context dezastruos i-a determinat pe oamenii de știință din Florida să ia o decizie neașteptată, dar salvatoare pentru corali.

Efectul încălzirii oceanului asupra coralilor: decizia neașteptată a cercetătorilor

Căldura extremă face ravagii în această vară, în emisfera nordică, lucru ce se simte și la nivelul oceanelor și mărilor. Astfel, o  temperatura medie record de 24, 9 grade Celsius a apei de suprafață în Atlanticul de Nord a fost observată la 26 iulie, în timp ce apa Mării Mediterane a atins un record de temperatură, de 28, 71 grade Celsius.

Dar și apele din zona arhipelagului Florida Keys au crescut îngrijorător în temperatură, mai ales în luna iulie, devenind un pericol serios pentru bariera de corali din zonă, a treia cea mai mare din lume.

„Apele calde nu sunt bune pentru niciun organism marin, fie că e vorba de corali, de pești ori homari. Așa că ne confruntăm cu un risc major ca peștii, țestoasele, coralii să moară în număr masiv”, a spus Alex Neufeld, coordonator de proiect la Coral Restoration Foundation, conform AFP, scrie sciencealert.com.

Temperatura apelor la suprafață a atins 32,2 grade Celsius vreme de câteva zile, în această lună, cu un record de 38,3 grade Celsius, în Golful Manatee. Pe de altă parte, coralii pot supraviețui la o temperatură a oceanului situată între 21 și 28,8 grade Celsius.

„Este cea mai gravă situație pe care am văzut-o vreodată. Și cred că mulți oameni sunt de acord atunci când spun că ce e mai rău încă nu a venit, așa că putem avea cea mai mare problemă din istoria arhipelagului”, a mai spus Neufeld.

Decizia neașteptată a cercetătorilor

Organizația sa non-profit, împreună cu alte grupuri locale a început să colecteze mostre din tulpinile de corali din „pepinierele” aflate în ocean „pentru a le reloca în facilități construite pe uscat unde parametrii apei pot fi controlați, iar coralii pot fi ținuți în siguranță”.

Misiunea acestor organizații este esențială pentru a proteja bariera de corali, dar, indirect, și pentru viața oamenilor din zonă. Recifele de corali, în afară de faptul că găzduiesc numeroase animale marine, sunt una dintre principalele bariere naturale contra urganelor și furtunilor ce au devenit tot mai intense din cauza încălzirii globale.

În timp ce specialiștii au intrat într-o cursă contracronometru pentru salvarea vieții marine din ocean, deținătorii de afaceri din zonă sunt îngrijorați asupra posibilului impact asupra turismului în regiune.

„Ce se întâmplă de două săptămâni încoace este teribil, șocant. Aș vrea să plâng când sunt în larg, văzând dezastrul”, a spus pentru AFP, Brain Branigan, un căpitan de ambarcațiune în vârstă de 65 de ani, ce face curse pe ocean cu turiștii.

Deja, dacă privești apele din zonă, mulți corali și-au schimbat culoarea în alb, semn de mare stres. Albirea recifului pare accelerată în acest an, iar vara abia a trecut de primele sale două luni.

Albirea coralilor apare când aceștia – din cauza stresului – aruncă în exterior alge cu care trăiesc, în mod normal, în simbioză, oferindu-le nutrienți și dându-le o culoare.

Conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, recifele de corali din Florida generează venituri de 2 miliarde de dolari pe plan local și asigură existența a peste 70.000 de locuri de muncă.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele