11 iul. 2023 | 14:07

Klaus Iohannis, despre numirea unui nou șef al SRI: „Voi face o propunere”. Ce spune despre demisia lui Eduard Hellvig

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, despre numirea unui nou șef al SRI: „Voi face o propunere”. Ce spune despre demisia lui Eduard Hellvig

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, luni, hotărârea privind demisia directorului Serviciului Român de Informaţii Eduard Hellvig şi vacantarea funcţiei respective. Acesta și-a dat demisia pe 3 iulie, iar anunțul a fost făcut într-o conferință de presă. În prezent interimatul este asigurat de generalul Răzvan Ionescu.

Se caută director la SRI

Update 11 iulie ora 14:00: Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la Vilnius că va face o propunere privind directorul SRI.

„Evident că voi face o propunere pentru această funcţie, fiindcă SRI, cel mai mare serviciu, nu poate să rămână fără conducere civilă. Este foarte clară această chestiune, dar necesită un pic de timp de pregătire până când putem să facem următorul pas”,  a spus şeful statului.

Întrebat dacă cunoaște motivul pentru care Eduard Hellving a renunțat la această funcție, Klaus Iohannis a răspuns:

„Din motive personale a decis să se retragă. Eu am fost foarte mulţumit de colaborarea cu domnul Hellvig, i-am spus-o, l-am decorat, iar în continuare vom găsi un candidat potrivit pentru această poziţie”, a mai punctat Klaus Iohannis.

Update 10 iulie ora 13:36: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis săptămâna trecută o scrisoare Parlamentului în care a propus ca Legislativul să ia act de retragerea din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii şi să declarare vacantă această funcţie, prin aprobarea unei hotărâri în acest sens.

Parlamentul a votat azi vacantarea funcției, au fost 307 voturi „pentru” și 21 „împotriva”.

„Urmare a acestei decizii, astăzi, la propunerea Președintelui României, Klaus Iohannis, Parlamentul a lua act de demisia din funcția de Director al Serviciului Român de Informații a domnului Eduard Hellvig și a declarat vacantarea acestei funcții, prin adoptarea unei hotărâri.

În exercitarea atribuțiilor ce revin Comisiei de control, am putut constata concret cum Serviciul Român de Informații a evoluat, în mandatul directorului Eduard Hellvig, într-o instituție consolidată pe valori democratice, a cărei activitate este realizată de profesioniști dedicați îndeplinirii misiunilor ce le revin și care se desfășoară, pe toate componentele, cu respectarea legilor și în limitele responsabilităților atribuite de acestea”, a transmis, luni, pe Facebook Cristian Chirteș, preşedintele Comisiei de control asupra activităţii SRI.

Fie președintele Klaus Iohannis va face o nouă numire, fie instuția va fi condusă interimar de generalul Răzvan Ionescu până la alegerile din 2024 când va fi ales un nou președinte și acesta va decide cine va conduce SRI.

Cine vine în locul lui Hellvig la cârma SRI

Directorul SRI Eduard Hellvig și-a anunțat, luni, demisia din funcția de director al SRI, spunând că și-a atins obiectivele pentru care a fost numit. Instituția s-a modernizat și că „viitorul SRI va fi unul bun”. El a ocupat această funcție timp de 8 ani.

Numirea, eliberarea din funcție sau demisia șefului SRI sunt stabilite de Legea 14/1992. Potrivit legii, până la o nouă numire funcția de director al SRI îi revine generalului Răzvan Ionescu. Acesta este în prezent prim-adjunct al instituției.

Potrivit site-ului SRI Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București.

A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj, după anunțul directorului SRI. Șeful statului l-a decorat pe Eduard Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

„Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o.

Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională.

Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații.

La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare”, a transmis Klaus Iohannis, luni, într-un comunicat de presă, publicat de Administrația Prezidențială. 

Anunțul făcut de directorul SRI

  • SRI a transmis în 23 iunie raportul de activitate pe anul 2022 către Comisia de control, raportul prezintă inclusiv instrumente pentru ca SRI să devină mai adaptabil realităților actuale.
  • SRI s-a transformat major în acești ani, ca să poată acționa mai eficient pentru a proteja România.
  • Documentul detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore, Regio și Centrio. Prin aceste două proiecte, SRI a devenit o instituție modernă. Rezultatele bune au apărut deja.
  • Pot să închei etapa de viață pe care am început-o în Serviciul Român de Informații. Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas. Pietrificarea în funcție nu e bună. E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile.
  • Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu Preşedintele României, căruia îi mulţumesc şi cu acest prilej pentru susţinerea constantă arătată de-a lungul acestor ani la conducerea Serviciului.
  • L-am informat şi pe preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Este o decizie ale cărei raţiuni au fost înţelese pe deplin
  • Închei această etapă din viață cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România, pentru SRI. 
  • Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor. Şi cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituţia se fereşte de greşelile şi abuzurile trecutului, dacă îşi menţine parcursul democratic şi de profesionializare care i-au adus în prezent admiraţia şi respectul partenerilor săi din ţară, din UE şi din NATO.
  •  ​Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX – „Singurul ghid al unui om este conştiinţa sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea şi sinceritatea acţiunilor sale.  Este foarte imprudent să mergi prin viaţă fără acest scut, pentru că suntem atât de des luaţi în derâdere de eşecurile speranţelor noastre şi de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili”.
  • Declaraţia de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii. Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă. Emoţional şi raţional, mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la motto-ul SRI – Patria, a priori

Eduard Raul Hellvig a devenit directorul SRI pe 2 martie 2015.

Declarații de presă la sediul SRI

Știrea inițială: „Astăzi, la ora 12.00, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, va susține o declarație de presă la sediul central al SRI”, a anunțat Biroul de presă al instituției, luni, într-un comunicat de presă.

Cariera fostului director al SRI

Eduard Hellvig a fost europarlamentar PNL si e considerat un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. Mai mult el a fost consilier personal și al fostului președinte PNL Crin Antonescu.

A absolvit Facultatea de Știinte Politice și Administrație Publică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca (1997). În 2009 a obținut titlul de doctor în Relații Internaționale al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.

A urmat studii postuniversitare la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Carol I București (2005-2006) ; Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall”, Germania, Garmisch-Partenkirchen (2006).

În 2008, s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL). A fost secretar general al PNL (3 mai 2011-martie 2014). 

A fost consilier politic al fostului vicepreședinte PNL Horia Rusu (1998-1999), consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu (1999-2000), consilier al candidatului la președinția României, Constantin Mugur Isărescu (2000), șeful staff-ului în campania lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale (2009).

În anul 2012 a deținut portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar în urma alegerilor parlamentare de la finele aceluiași an a câștigat un nou mandat de deputat. În cadrul acestei legislaturi a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților (dec 2012 – sept 2013), membru în Comisia pentru politică externă (până în feb 2013), în Comisia pentru Afaceri Europene (din feb 2013) și în Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO (20 dec 2012 – 3 sept 2013).

Mandatul domniei sale de deputat s-a încheiat la 3 septembrie 2013, ca urmare a revenirii în Parlamentul European (sept 2013 – iun 2014). Și-a reconfirmat calitatea de europarlamentar și după alegerile din mai 2014, însă decide să renunțe la aceasta odată cu validarea sa, de către Parlamentul României, în funcția de director al Serviciului Român de Informații.

Cum se alege conducerea SRI

Serviciul Român de Informații este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea Președintelui României.

Directorul este secondat de un prim-adjunct – pentru zona de informații-operațiuni și de trei adjuncți. Prim-adjunctul și adjuncții directorului au rang de secretar de stat și sunt numiți de Președintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informații.

Organismul deliberativ al Serviciului Român de Informații este Consiliul Director, compus din directorul Serviciului Român de Informații, prim-adjunctul și adjuncții acestuia, precum și din șefi ai unor unități centrale și teritoriale. Președintele Consiliului Director este directorul Serviciului Român de Informații.

Biroul Executiv al Consiliului Director asigură conducerea operativă a Serviciului Român de Informații și îndeplinirea hotărârilor Consiliului Director. Este alcătuit din directorul Serviciului Român de Informații, prim-adjunctul și adjuncții săi.