Pe vremea când eram mici ne uitam la filmele cu James Bond, sau Simon Templar, și visam să fim cine-știe-ce agenți secreți, cu pistoale, urmăriți de băieții răi, și rezolvând mari conspirații. Dacă nu ai renunțat încă la acel vis, te anunțăm că SRI face angajări, anunțând și care sunt posturile de care este cea mai mare nevoie. Dar, ceea ce trebuie să știi, este că la examene vei avea parte de întrebările la care puţini români ştiu să răspundă corect, dacă te decizi să te angajezi la Serviciul Român de Informații.
Agenții din Serviciul Român de Informații sunt mereu printre noi, într-un colț de țară, sau în afara granițelor, necunoscuți, neștiuți, dar mereu în alertă. Pe scurt așa am putea descrie oamenii care lcurează în Serviciul Român de Informații (SRI). Deși o țară mică, România, conform unor date importante, este unul din cele mai active și mai bine cotate servicii secrete din Europa.
În 2021, expertul militar rus, Ruslan Pukhov, președintele Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, a declarat că România și Suedia sunt două state care se dovedesc extrem de relevante și competente în domeniul strategiilor. de război. Potrivit lui Puhov, Serviciul Român de Informații este atât de puternic încât școala de informații militare a NATO se află în România.
„Americanii i-au întrebat pe români și i-au ajutat după ce au intrat în Afganistan, pentru că ei știu foarte bine să lucreze cu oamenii„, spune Puhov. Expertul rus mai susține că Serviciul Român de Informații a fost printre primele care a observat că Rusia a început campania de anexare a Crimeei, spunnd atunci că mulți specialiști occidentali încă se întrebau dacă este sau nu cazul, în timp ce agenții români raportau deja la Washington, Bruxelles și Londra că rușii se întorc în Crimeea.
Angajații din SRI nu de puține ori au participat la operațiuni comune cu CIA, Mossad, BND și alții, fiind la egalitate, dacă nu chiar mai buni decât ei. Dar, conform unor surse, ceea ce nu are SRI, nu atât de mulți bani ca ei.
În 2023, odată cu decizia de deblocare a ma multor posturi, inclusiv Serviciul Român de Informații a decis să scoată la concurs mai multe posturi, unde chiar este nevoie de personal proaspăt. Dar, în afară de CV care va trebui depus până la 1 martie a.c., și examenele la limba română, istoria românilor, istorie universală, științe exacte, geografie, sociologie, economie, cultură de securitate națională, etc., candidații vor trebui să răspundă la un set de întrebări, iar mulți spun că sunt puține întrebările la care puţini români ştiu să răspundă corect, atunci când candidează pentru unpost la SRI.
Pentru a consulta lista de posturi, privind angajările directe publicate de instituție, puteți accesa rubica „Aplică”. Așa că, dacă te decizi să te angajezi, iată câteva exemple din întrebările la care va trebui să răspunzi, după ce reușești să treci de examenele psihologice, care sunt și ele la fel de grele:
Trompa lui Eustachio se află în:
a) aparatul reproducător
b) ureche
c) sistemul digestive
d) inimă
Care dintre următoarele lucrări nu a fost scrisă de William Shakespeare:
a) „Macbeth”
b) „Antoniu şi Cleopatra”
c) „Poveste de iarnă”
d) „Tristan şi Isolda”
Programul intitulat „Cererile norodului românesc” a fost elaborat de:
a) Constantin Brâncoveanu
b) Tudor Vladimirescu
c) Horea, Cloşca şi Crişan
d) Mihai Viteazul
Ce este o enclavă?
a) Colegiul Cardinalilor
b) Teritoriu înconjurat de alt stat
c) Contopirea cuvintelor
d) Construcţia caselor din lavă uscată
În condiţii normale, azotul este prezent în aer:
a) în procent minoritar
b) în acelaşi procent cu oxigenul
c) în procent majoritar
d) în acelaşi procent cu bioxidul de carbon
Pe site-ul instituției, aici vei găsi multe detalii despre ceea ce Serviciul Român de Informații spune că ar trebui să fie profilul candidatului.
Acum știi care sunt întrebările la care puţini români ştiu să răspundă corect, dar dacă nu te sperie și vrei să faci parte din efectivele SRI, multă baftă!