17 aug. 2023 | 09:50

Dezastrul din învățământul românesc, confirmat la nivel global. Nici universități de top nu mai avem

ACTUALITATE
Dezastrul din învățământul românesc, confirmat la nivel global. Nici universități de top nu mai avem

La nivel global, există un clasament intitulat Academic Ranking of World Universities. Acesta agreghează toate facultățile de top de pe mapamond și, până de curând, era prezentă și România acolo. Între timp, s-a ”remediat” situația.

Nicio universitate din România nu mai face parte în 2023 din clasamentul Academic Ranking of World Universities (ARWU), aflat la a 21-a ediție și realizat de Shanghai Ranking Consultancy. Fără să surprindă pe prea multă lume, Harvard este pentru al 21-lea an consecutiv pe primul loc în lume. Anul trecut a existat și o universitate română în clasament, Babeș Bolyai din Cluj – Napoca. Din păcate, a decăzut, se pare în calitate, în performanță și în clasamentul citat.

Cum funcționează ARWU, clasamentul facultăților

Nu mai puțin de 2500 de instituții de învățământ superior din diferite colțuri ale lumii au fost luate în calcul de efortul științific realizat de Shanghai Ranking Consultancy. În baza de selecție s-au aflat și 16 din România, conform News.ro. În orice caz, la final se ajunge la o listă de 1000 de universități și niciuna dintre ele nu este din România.

La vârful clasamentului se află, în ordine, Harvard, Stanford și MIT (Michigan Institute of Technology). Tot în top zece mai găsești și alte instituții de care este posibil să mai fi auzit în filme sau pe CV-urile impresionante ale unor personalități. Vorbim de Cambridge (locul 4), Berkeley (locul 5), Princeton (locul 6), Oxford (locul 7), Columbia (locul 8), Caltech (locul 9) și Chicago (locul 10).

În Europa continentală, dacă te gândești să urmezi cursurile unei facultăți bune, pe primul loc se află Universitatea Paris – Saclay (15 în general), în urcare cu o poziție față de anul trecut. Următoarea facultate europeană ocupă poziția 20 și poartă numele ETH Zurich. Pe Asia, cea mai bună este Universitatea Tsinghua (locul 22), în urcare patru poziții.

Una dintre țările nou intrat în top 100 este China cu Central South University pe poziția 95 și Nanjing University (locul 96). Nu mai puțin de 35 de universități noi au intrat în top 1000, iar din Europa de Est, Polonia are 9 universități, Cehia se bucură de 6, iar Ungaria cu 4. Din România, Babeș Bolyai din Cluj a fost prezentă în top din 2017 până în 2022, iar în 2019 a fost inclusă pentru un an și Universitatea București.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele