10 apr. 2023 | 11:25

De ce Paștele nu este precum Crăciunul, în aceeași zi în fiecare an: cum se calculează duminica Învierii

ACTUALITATE
De ce Paștele nu este precum Crăciunul, în aceeași zi în fiecare an: cum se calculează duminica Învierii

Uneori este în martie, altele în aprilie. De ce este atât de confuz, Paștele?

Spre deosebire de Crăciun, Paștele cade în mod curios la o dată diferită în fiecare an. În timp ce Paștele este întotdeauna duminică, uneori poate să apară în martie și anul următor la sfârșitul lunii aprilie. Anul acesta, Paștele va avea loc duminică, 15 aprilie, în timp ce Paștele 2024 este pe 5 mai, iar Paștele 2025 este pe 20 aprilie pentru ambele ramuri creștine.

Deci, care este motivul acestei schimbări oarecum confuze?

Momentul Paștelui se bazează pe calendarul lunar, spre deosebire de calendarul solar. Are ceva de-a face și cu modul în care vacanța trebuie să se întâmple în anumite zile ale săptămânii, Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, Duminica Paștelui și Lunea Paștelui.

Ce este Calendarul Lunar?

Sub calendarul solar, care este ceea ce folosește „Occidentul” în viața de zi cu zi, un an este măsurat printr-o rotație a Soarelui de către Pământ, echivalent cu 365,2422 de zile.

Totuși, calendarul lunar se bazează pe ciclurile lunare ale fazelor Lunii. O lună lunară are 29,5 zile. Un an total este de 354 de zile și câteva ore, fracțional mai scurt decât anul solar.

Data Paștelui pentru creștinii occidentali, spre deosebire de creștinii ortodocși, are loc în prima duminică după prima Lună plină după echinocțiul de primăvară de nord.

De ce Paștele urmează calendarul lunar?

Paștele este sărbătoarea creștină care celebrează moartea și învierea lui Isus Hristos. Așa spune tradiția, profetul a fost răstignit pe cruce în Vinerea Mare. Sâmbăta Mare marchează ziua în care trupul său a zăcut în mormânt, în timp ce Duminica Paștelui este ziua în care se spune că a înviat din morți.

Datele de schimbare au loc pentru că este important ca Duminica Paștelui să cadă într-adevăr într-o duminică.

Motivul pentru care Paștele urmează calendarul lunar, spre deosebire de cealaltă sărbătoare creștină majoră a Crăciunului, este puțin mai puțin evident. Cu toate acestea, probabil că are ceva de-a face cu  o sărbătoare evreiască importantă care comemorează eliberarea poporului evreu din sclavie din Egipt. Deoarece calendarul ebraic se bazează pe ciclurile lunare, Paștele urmează și el această tendință.

Ok, de ce este Crăciunul pe 25 decembrie?

În ceea ce privește Crăciunul, majoritatea cercetătorilor cred acum că este foarte improbabil ca Isus să se fi născut în decembrie. Biserica a început să sărbătorească oficial Crăciunul pe 25 decembrie în 336 d.Hr. sub domnia împăratului roman Constantin, deși nu a devenit un festival creștin major decât secole mai târziu.

Motivul pentru care decembrie a fost ales în mod activ au fost legăturile sale cu festivitățile păgâne celebrate în preajma solstițiului de iarnă pe 21 sau 22 decembrie. Poate că Crăciunul aducea un omagiu acestor tradiții păgâne profund înrădăcinate sau, cel mai probabil, împăratul Constantin a vrut să le facă irelevante.

În ultimele secole, au existat o serie de sugestii conform cărora Paștele ar trebui să renunțe la calendarul lunar și să urmeze calendarul solar, în primul rând de dragul simplității.

De exemplu, a existat Legea Paștelui din 1928 în Regatul Unit, care urmărea să schimbe Duminica Paștelui în duminica următoare celei de-a doua sâmbăte din aprilie. Această lege a trecut de fapt prin parlamentul britanic, dar nu a fost niciodată pusă în vigoare.

Unele tradiții, se pare, sunt foarte greu de schimbat.