11 oct. 2023 | 16:02

VIDEO Cum sunau limbile antice vorbite, de fapt. Inteligența artificială a readus la viață ”glasul” civilizațiilor dispărute, cum vorbeau vikingii sau faraonii

ACTUALITATE
VIDEO Cum sunau limbile antice vorbite, de fapt. Inteligența artificială a readus la viață ”glasul” civilizațiilor dispărute, cum vorbeau vikingii sau faraonii

Inteligența artificială a făcut posibil să aflăm cum sunau limbile antice vorbite, dintre care multe au dispărut demult. Astfel, la ora actuală, ne putem da seama cum vorbeau vikingii, dar și Iisus Hristos, regii sumerieni, mayasii, dar și Tutankhamon și ceilalți faraoni ai Egiptului antic.

Iată cum sunau limbile antice vorbite

Te-ai întrebat vreodată cum sunau limbile antice vorbite de Tutankhamon sau de regii Babilonului, de Iisus Hristos ori de nemiloșii vikingi?

Acum ai răspunsul la îndemână, după ce canalul de YouTube, Equator AI, a postat două clipuri video în care folosește inteligența artificială pentru a da „glas” cuvintelor vorbite de majoritatea civilizațiilor antice dispărute deja.

Sigur, avem o idee în ceea ce privește latina sau greaca veche, dar cu siguranță va fi o experiență memorabilă să auzim cum sună sumeriana, de exemplu, sau limba vorbită de mayași ori de celți.

Citește și: Cele mai vechi limbi din lume care continuă să fie vorbite și în zilele noastre

Cele două clipuri video, pe care le poți urmări la finalul acestui articol – propun o trecere în revistă a mult mai multor limbi antice, inclusiv chineza veche, akkadiana, aramaica – limba vorbită de Iisus Hristos – ori sanscrita. Pasajele rostite de personaje create cu ajutorul AI se bazează pe texte antice reale, descoperite de arheologi.

Inteligența artificială le-a dat ”glas”

De asemenea, iubitorii limbii engleze vor putea descoperi sunetul englezei vechi și, probabil, își vor da seama cât de diferită era la pronunția față de cea folosită în timpurile moderne. Acest lucru a fost cauzat, parțial, de fenomenul cunoscut sub numele de „Marea falie a vocalelor”.

Astfel, între secolele 15-18, vorbitorii de engleză  au început să pronunțe vocalele lungi în mod diferit, față de înaintașii lor, făcând ca limba să sune destul de străină vorbitorilor englezei moderne de azi.

Citește și: Care este cea mai grea limbă din lume. Puține persoane reușesc să o învețe, este foarte dificilă

Dacă legăm acest lucru de schimbările gramaticale și structurale ale limbii engleze vechi – o limbă germanică – vei înțelege de ce ți-ar fi greu să înțelegi ce vorbesc doi englezi dacă ai călători în timp, în secolul al 12-lea, de exemplu.

Cum se auzeau limbile antice vorbite de Iisus Hristos sau Tutankhamon

Pe de altă parte, tot cu ajutorul tehnologiei a fost recreat și unul dintre cele mai înspăimântătoare sunete din istorie.  Folosit de azteci pentru ritualul sacrificiilor umane, cu mii de ani în urmă, fluierul aztec al morții a fost reprodus cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D.

Noua versiune a fost realizată pe baza singurului astfel de fluier bine conservat, găsit în timpul săpăturilor din Mexic, în anii 1990.

Citește și: Ce cuvinte au dispărut din limba română în ultimii zeci de ani. Pariu că nu știai ce înseamnă?

Având forma unui craniu, acesta scoate un zgomot îngrozitor, foarte ascuțit, atunci când se suflă în el, iar istoricii cred că a fost folosit chiar înainte de a se face un sacrificiu uman în onoarea zeului vântului, Ehecatl.  Zgomotul provocat de obiect sună ca un țipăt sfâșietor – iar acum a fost recreat de experții de la Action Lab.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele