Cele mai vechi limbi din lume care continuă să fie vorbite și în zilele noastre
Orice limbă este într-o stare constantă de flux, iar cuvintele și sensul acestora se transformă și se schimbă de la o generație la alta. Află care sunt cele mai vechi limbi din lume și care dintre acestea încă sunt vorbite.
Care sunt cele mai vechi limbi din lume
În lume, există mai multe limbi care continuă să fie vorbite chiar și în zilele noastre, încă dintre cele mai vechi timpuri. Acestea oferă o poveste fascinantă a omenirii, luminând totodată evoluția omului de-a lungul miilor de ani. Iată care sunt cele mai vechi limbi din lume care continuă să fie vorbite în prezent.
Ebraică
Ebraica este limba sacră a scripturilor iudaice, care are peste 3.000 de ani, formele timpurii ale limbii apărând în text în jurul anului 1.200 î.Hr. A fost folosit pentru prima dată doar de cărturarii religioși, dar în cele din urmă a devenit limba de zi cu zi a vechilor israeliți.
În jurul anului 400 e.n., ebraica a încetat să mai fie o limbă vorbită obișnuită și aproape că a devenit o limbă moartă. Cu toate acestea, ascensiunea sionismului în epoca modernă a asigurat o renaștere a limbii și acum este vorbită de nouă milioane de oameni, mai ales în Israel, unde este limba oficială. Ebraica modernă este diferită de versiunea biblică, așa cum v-ați putea aștepta după mii de ani, dar este posibil să găsiți legături directe între cele două.
Sanscrită
Sanscrita este o altă limbă care a izvorât din religie în vremurile străvechi, servind ca limba vernaculară a Vedelor, scripturilor hinduismului, precum și textelor istorice ale budismului și jainismului. Textele hinduse au fost scrise în jurul anului 1.200 î.Hr., ceea ce înseamnă că există o istorie înregistrată a limbii care datează de peste 3.000 de ani.
Este vorbită și astăzi într-o anumită formă, în principal de către preoții hinduși în timpul ceremoniilor religioase. Se estimează că mai puțin de 1% dintre indieni pot vorbi această limbă, doar 14.000 de oameni o descriu ca fiind limba lor principală.
Moștenirea sa continuă, totuși. Sanscrita aparține unei familii largi cunoscute sub numele de limbi indo-europene, ceea ce înseamnă că are legături clare cu engleza, franceza, portugheza, spaniola, rusa și multe alte limbi vorbite pe scară largă în Europa.
Tamilă
Aproximativ 80 de milioane de oameni încă vorbesc tamila ca limbă de zi cu zi, ceea ce este destul de impresionant, având în vedere că cea mai veche literatură tamilă – Tolkāppiyam – a fost datată din 300 î.Hr. Este vorbită în principal în Sri Lanka și în cel mai sudic stat al Indiei.
Greacă
Într-o formă sau alta, greaca a fost folosită începând cu cel puțin 1300 î.Hr. Forma sa clasică este semnificativ diferită de limba vorbită astăzi în Grecia, deși majoritatea vorbitorilor fluenți ar trebui să poată înțelege limba greacă elenistică sau „koine” vorbită în trecut. Cu toate acestea, forme precum dialectul attic, una dintre cele mai vechi forme vorbite de oameni ca Socrate, vor fi probabil prea îndepărtate pentru ca vorbitorii din zilele noastre să aibă o înțelegere solidă.
Arabă
Araba a jucat un rol extrem de proeminent în istoria lumii. Formele timpurii de arabă datează încă din secolul al VIII-lea î.Hr., dar limba a suferit schimbări semnificative de-a lungul secolelor, mai ales între secolele al treilea și al șaselea e.n.
A apărut pentru prima dată în nord-vestul Peninsulei Arabe și este membru al familiei de limbi semitice, care include și ebraica și aramaica. Fiind limba principală a textelor religioase islamice, aproximativ 371 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc astăzi arabă ca limbă maternă. Mult mai mulți o vorbesc ca a doua limbă, datorită importanței sale pentru islam.
Chineză
Nu există o singură limbă chineză, deși majoritatea oamenilor din China vorbesc o formă modernă standardizată a chinezei mandarine. Există, de asemenea, o colecție de dialecte regionale care sunt încă vorbite pe scară largă, cum ar fi Yue (cantoneză), Xiang (Hunanese), dialectul Min, dialectul Gan, dialectul Wu și Kejia.
Cu toate acestea, toate pot fi urmărite până la chinezii arhaici. Unele dintre cele mai vechi utilizări cunoscute a inscripțiilor cu caractere chinezești au fost găsite în carapace de țestoasă care datează din cel puțin 1123 î.Hr., ceea ce sugerează că limba scrisă există de mai bine de 3.000 de ani. De atunci s-a diversificat și a evoluat în mod semnificativ, dar influența acestui sistem lingvistic antic poate fi încă preluată la vorbitorii moderni.
Latină
Latina este o altă limbă care are o importanță istorică uriașă. Proto-italica a evoluat latina veche în jurul anilor 750-100 î.Hr., devenind în cele din urmă latina clasică folosită la sfârșitul Republicii Romane și la începutul Imperiului Roman între 100 î.Hr. și 450 î.Hr.
În secolele VI-IX d.Hr., limba a evoluat în limbile romanice moderne, cum ar fi italiană, spaniolă, portugheză, franceză și română.
Deși latina nu mai este vorbită ca primă limbă, ea a reușit să evite să devină o limbă moartă datorită interesului puternic față de textele antice și influenței profunde a latinei asupra culturii europene, inclusiv alegerea de către Linneu a latinei pentru nomenclatura binomială, sistemul de denumire al organismelor în știință.
Bască
Limba bască este considerată cea mai veche limbă vie din Europa de Vest. În jur de 700.000 de oameni încă o vorbesc în Țara Bascilor, o comunitate autonomă situată în munții Pirinei, între granițele Franței și Spaniei. Vârsta sa precisă este un mister, deoarece nu are legătură cu alte limbi existente. Acest lucru o face, totuși, o limbă fascinantă de studiat pentru lingviști, deoarece este una dintre puținele limbi supraviețuitoare ale Europei înainte de a fi inundată de limbile indo-europene.