China a luat fața SUA cu lansatoarele de rachete nucleare. Câte deține Xi Jinping
China a depășit oficial SUA în ceea ce privește numărul total de lansatoare de rachete nucleare terestre, a declarat luna trecută Comandamentul Strategic al SUA în Congres, dar triada nucleară americană cuprinde în continuare stocuri mai mari de rachete și focoase nucleare.
Xi Jinping se laudă cu mai multe lansatoare de rachete nucleare decât SUA
Scrisoarea din 26 ianuarie a comandantului STRATCOM, generalul Anthony J. Cotton, a venit ca răspuns la un statut din Legea de autorizare a apărării naționale din 2022, care cere Pentagonului să notifice comisiile pentru servicii armate din Senat și Camera Reprezentanților în cazul în care stabilește că China are mai multe rachete balistice intercontinentale terestre, focoase ICBM sau lansatoare ICBM decât SUA.
Începând cu octombrie 2022, a scris Cotton, China avea mai multe lansatoare. El nu a precizat exact câte lansatoare are China.
Schimbarea arată expansiunea rapidă a Chinei în ceea ce privește capacitățile nucleare. În 2021, imaginile din satelit arătau că China construia între 250 și 300 de noi silozuri ICBM în trei câmpuri de rachete diferite, deși nu este clar dacă unele sau unele dintre silozuri sunt de fapt armate. Forța de rachete a Armatei Populare de Eliberare (PLARF) dispune, de asemenea, de zeci de lansatoare mobile de rachete, sau vehicule de lansare cu transportor-erector (TEL).
Statele Unite au 400 de rachete balistice intercontinentale Minutemen III în silozuri răspândite în trei câmpuri de rachete și niciun lansator mobil de rachete pe uscat. ICBM-urile sale sunt limitate în cadrul tratatului cu Rusia. SUA au, de asemenea, submarine cu rachete balistice înarmate nuclear și bombardiere cu capacitate nucleară.
Cotton a declarat că China dezvoltă o triadă nucleară „de bună credință” în timpul audierii sale de confirmare. APL dezvoltă o rachetă balistică nucleară lansată din aer, o potențială nouă clasă sau subtip de submarin și un bombardier secret cu rază lungă de acțiune H-20.
La ce capitol stau mai bine SUA
Cu toate acestea, cel mai recent Raport privind puterea militară a Chinei, realizat de Pentagon, estimează că chinezii au doar șase submarine cu rachete balistice, față de 14 în cazul Marinei americane, și că China a început doar recent să pună în funcțiune bombardierul său cu capacitate nucleară H-6N. În schimb, forțele aeriene americane au peste 90 de bombardiere B-2 și B-52 cu capacitate nucleară.
Scrisoarea STRATCOM către legislatori s-a concentrat doar pe lansatoarele terestre.
China își construiește arme nucleare și infrastructură în ceea ce fostul șef al Comandamentului Global Strike al Forțelor Aeriene, generalul Timothy M. Ray, a descris ca fiind un ritm „uluitor”, ceea ce a determinat Pentagonul să estimeze că viitorul arsenal al Chinei va ajunge la 1.500 de focoase nucleare până în 2035.
Acest lucru i-a făcut pe Cotton și pe alții să se gândească la un viitor cu doi adversari nucleari „aproape egali” în China și Rusia.
Deși este mai mult decât triplu față de arsenalul actual al Chinei, de aproximativ 400 de focoase, totalul proiectat este totuși mult mai mic decât cele 3.700 de focoase nucleare din arsenalul american.