27 dec. 2023 | 18:15

Cât sport trebuie să faci ca să fii sănătos: Ce au descoperit cercetătorii în cel mai recent studiu

ACTUALITATE
Cât sport trebuie să faci ca să fii sănătos: Ce au descoperit cercetătorii în cel mai recent studiu

Cel mai recent studiu din domeniu constată de câtă sport ai nevoie săptămânal pentru a-ți controla tensiunea arterială.

Cât sport trebuie să faci

Când vine vorba de exerciții fizice pentru sănătatea inimii, cercetările recente sugerează că, dacă vrei să te protejezi împotriva hipertensiunii arteriale pe măsură ce îmbătrânești, trebuie să îți menții nivelul de exerciții până la vârsta mijlocie.

Dar factorii sociali pot face acest lucru mai dificil pentru unii oameni decât pentru alții, potrivit unui studiu efectuat pe peste 5.000 de oameni din 4 orașe din SUA.

„Adolescenții și cei în vârstă de 20 de ani pot fi activi fizic, dar aceste modele se schimbă odată cu vârsta”, a explicat autorul studiului și epidemiologul Kirsten Bibbins-Domingo de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) în aprilie 2021, când studiul a fost publicat.

Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice scad tensiunea arterială, dar noua lucrare sugerează că „menținerea activității fizice la vârsta adultă tânără – la niveluri mai mari decât cele recomandate anterior – poate fi deosebit de importantă” pentru prevenirea hipertensiunii”, a spus Bibbins-Domingo.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune gravă care afectează miliarde de oameni din întreaga lume. Poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral; este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea demenței mai târziu în viață.

Vezi și: Ce se întâmplă cu corpul tău când alergi 45 de minute în fiecare zi. Descoperirea medicilor

Ce au descoperit cercetătorii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de unul din patru bărbați și aproximativ fiecare a cincea femeie suferă de hipertensiune arterială. Dar majoritatea oamenilor cu hipertensiune arterială nici măcar nu știu că o au – de aceea este adesea numită „ucigașul tăcut”.

Cu toate acestea, există modalități de a schimba tensiunea arterială crescută: exercițiile fizice reprezintă centrul acestui studiu. Peste 5.100 de adulți au fost recrutați în studiu, care le-a urmărit starea de sănătate pe parcursul a trei decenii cu evaluări fizice și chestionare despre obiceiurile lor de exerciții fizice, statutul de fumat și consumul de alcool.

La fiecare evaluare clinică, tensiunea arterială a fost măsurată de trei ori, la un minut distanță, iar pentru analiza datelor, participanții au fost grupați în patru categorii, după rasă și sex.

În general, în rândul bărbaților, femeilor și în ambele grupuri rasiale, nivelurile de activitate fizică au scăzut de la 18 la 40 de ani, ratele de hipertensiune arterială crescând și activitatea fizică scăzând în deceniile următoare.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că vârsta adultă tânără este o fereastră importantă pentru intervenția de a preveni hipertensiunea arterială la mijlocul vieții, prin programe de promovare a sănătății menite să stimuleze exercițiile fizice.

Vezi și: Cât timp trebuie să dedice adulții, dar și copiii activităților fizice, pentru o viață sănătoasă în pandemie