24 oct. 2023 | 09:48

Cât de periculoase sunt pseudoștiințele, de fapt. Fenomenul grav de care nu mai scăpăm

ACTUALITATE
Cât de periculoase sunt pseudoștiințele, de fapt. Fenomenul grav de care nu mai scăpăm

Cu toții știm deja că rețelele de socializare pot fi un teren propice pentru dezinformare, teorii ale conspirației și pseudoștiință.

Ei bine, conform unei noi lucrări a doi psihologi, răspândirea „terapiilor” pseudoștiințifice de sănătate mintală reprezintă o problemă reală care trebuie abordată corespunzător.

Vezi și: Profețiile lui Carl Sagan: ce a spus omul de știință că se va întâmpla, iar acum adevărul ne izbește în față

Pseudoștiința, din ce în ce mai agresivă

Internetul este plin de diverse aplicații de sănătate mintală, suplimente care stimulează starea de spirit, terapii energetice, tincturi și remedii care pretind că îmbunătățesc mintea, corpul și spiritul.

În timp ce unele dintre acestea sunt inofensive, dacă nu puțin ciudate, există altele care prezintă riscuri, potrivit psihologilor Jonathan Stea și Stephen Hupp.

„Dezinformarea este în fluxurile noastre, promovate de celebrități și influenceri și pătrunde în mass-media. Suntem bombardați cu reclame care promovează terapii și practici neacceptate. Dezinformarea privind sănătatea și-a făcut loc și în emisiunile TV, filme și cărți. Și, din ce în ce mai mult, este îmbrățișată și promovată de politicieni de seamă”, scriu autorii în cartea lor.

„Toate aceste exemple sunt exemple fără echivoc de pseudoștiință și rămân neplauzibile din punct de vedere științific, deoarece rațiunile lor teoretice sunt separate de literatura științifică mai largă.

De exemplu, medicina energetică susține că există un fel de câmp energetic uman care poate fi manipulat și echilibrat pentru a produce o sănătate mai bună, dar dovezi științifice ale unui astfel de câmp energetic nu există”, au mai scris ei.

Vezi și: Românii cred în pseudoștiințe și în faptul că Pământul e plat

Cât rău pot face aceste „terapii”, de fapt

„Evaluarea și tratarea problemelor de sănătate mintală reprezintă o întreprindere serioasă, prin care potențialele consecințe negative pot însemna suferință continuă și, în cazuri extreme, chiar moarte”, a subliniat Stea.

„Răposatul psiholog Scott O. Lilienfeld a articulat exact de ce pseudoștiința poate fi dăunătoare: poate produce în mod direct rău, poate impozita indirect timpul și resursele financiare din serviciile bazate pe dovezi și poate eroda și mai mult bazele științifice și încrederea profesiilor medicale care promovează utilizarea acestuia”, s-a menționat, de asemenea.

Mai mult, dacă o persoană nu se simte bine, se poate autodiagnostica cu o afecțiune care nu este recunoscută de comunitatea medicală, dar este susținută pe rețelele de socializare de diverși indivizi.

Acest lucru i-ar putea determina cu ușurință să caute tratamente neplauzibile sau dăunătoare prin motoarele de căutare.

În această nouă carte, Stea, Hupp și diverși alți experți în domeniu și-au unit forțele într-o serie de abordări profunde conduse de experți în lumea psihologiei clinice, cu scopul de a dezminți și de a face diferența între abordările pseudoștiințifice și științifice.

Cartea acoperă diverse subiecte, inclusiv vindecarea cu cristale, detoxifierea, terapiile asistate de animale, hipnoza și medicina energetică.

Vezi și: De ce ajung oamenii să creadă minciunile pseudoștiinței

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele