28 sept. 2016 | 16:13

Românii cred în pseudoștiințe și în faptul că Pământul e plat

ACTUALITATE
Românii cred în pseudoștiințe și în faptul că Pământul e plat

Deși avem acces la surse de informare pe toate canalele posibile, încă există oameni care cred în pseudoștiințe obscure, care au fost demontate de nenumărate ori de persoane cu expertiză.

Studiul „Opinii și atitudini ale românilor cu privire la cunoașterea și educația științifică, realizat pe platforma Ivox, pe care l-am preluat de la Digi24, arată câteva statistici îngrijorătoare în legătură cu nivelul de cunoaștere al românilor.

Mai clar, 59% dintre români cred că intuiția și percepțiile individuale ar trebui luate în considerare în aceeași măsură precum explicațiile științifice, iar 57% dintre respondenți cred în horoscop, în mod special în astrograme, considerând că au o bază științifică.

Cât despre horoscop, trei din 10 români au spus că deși nu cred neapărat în el, dar li s-a întâmplat destul de des ca predicțiile speculate să se adeverească. Un sfert dintre români cred că trăsăturile zodiilor se potrivesc fiecărui individ. Tot un sfert dintre români preferă să ia și superstițiile în seamă, chiar dacă nu cred neapărat în acestea, iar 2 din 10 români au două-trei superstiții în care cred și de care țin cont.

Poate cea mai îngrijorătoare parte legată de lacunele românilor ar fi că unu din 10 oameni crede că Pământul este plat, pentru că așa pare cu ochiul liber, iar 2 din 10 români consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului. Aceste cunoștințe țin, în mod normal, de cultura generală de bază, pe care ar trebui să le aibă orice om.

Cât despre medicină, aproximativ 90% cunosc modul corect de transmitere a virusului HIV (prin sânge și contact sexual), iar 58% cred că antibioticele distrug viruși. Studiul arată că încrederea românilor în homeopatie este ridicată, 6 din 10 crezând că se bazează pe știință. Pentru aproape jumătate dintre români, produsele homepatice reprezintă prima sau singura opțiune în tratarea anumitor afecțiuni, precum răceala și gripa, iar 2 din 10 români cred că atunci când terapiile obișnuite nu dau rezultate în tratarea cancerului, homeopatia poate fi utilă. În același timp, 58% dintre români declară au încredere în vaccinuri.

Românii sunt de acord că la școală se insistă prea mult pe teorie și prea puțin pe exerciții practice:„Sistemul de învățământ este axat prea mult pe teorie și insuficient pe practică, fapt confirmat și în cazul științelor, care ar beneficia de pe urma introducerii de exerciții practice și experimente științifice în curricula școlară, cred 60% dintre români”, se arată în studiul Ivox.

O treime din români au observat că tinerii nu se simt atrași să studieze științe în școală și nici nu mai sunt interesați să urmeze facultăți de profil, pentru că nu le consideră meserii profitabile. Peste 90% dintre români consideră că cercetătorii au mai multe șanse în străinătate decât în țară.

Patru din 10 români consideră că școala nu i-a ajutat prea mult în fundamentarea cunoștințelor. Șase din 10 respondenți și-ar dori să aibă un nivel de cunoștințe științifice mai ridicat, iar jumătate dintre participanții la studiu sunt de părere că statul ar trebui să ofere burse în domeniile științifice și să crească bugetul Ministerul Educației și Cercetării pentru programe din domeniu. 4 din 10 români cred că ar fi oportun și înființarea de Centre de Educație Științifică pentru publicul larg.

Studiul e destul de limitat, pentru că fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 2.477 de respondenți din mediul urban, de peste 18 ani, în perioada 18-22 septembrie 2016.