Casa Albă își motivează decizia de a nu trimite avioane de luptă în Ucraina. Ce țări ar putea accepta cererea lui Zelenski
Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, John Kirby, a apărat luni decizia administrației Biden de a nu trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina, subliniind în schimb ajutorul pe care SUA îl oferă, inclusiv tancuri Abrams.
Ce spune SUA despre refuzul categoric de a trimite avioane de luptă Ucrainei
„Ceea ce pot să vă spun este că există o mulțime de capacități care sunt trimise și vor fi trimise în următoarele săptămâni și luni”, a declarat Kirby pentru CNN.
„Genul de capabilități care știm că vor fi esențiale pentru a-i ajuta din nou pe ucraineni în luptele de acum, în timpul iernii, precum și în tipul de lupte pe care ne așteptăm să le ducă în primăvară”.
Kirby a declarat că el crede că decizia,anunțată săptămâna trecută, de a trimite tancuri Abrams în regiune nu a fost una luată prea târziu, chiar și pe fondul rapoartelor potrivit cărora Rusia a câștigat teritoriu în estul Ucrainei.
„Decizia privind tancurile – și nu a fost doar a SUA, ci și a germanilor, și a britanicilor înainte de asta – a fost într-adevăr concepută pentru a ajuta Ucraina să devanseze luptele pe care credem… toată lumea le va vedea la primăvară”, a spus el.
„Așadar, acesta a fost de fapt unul dintre acele cazuri în care încercăm să prognozăm tipurile de nevoi de care Ucraina va avea nevoie atunci când vremea se va îmbunătăți – și ne putem aștepta ca rușii să încerce să treacă la ofensivă atunci”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a căutat avioane de luptă pentru a ajuta la susținerea efortului său de război împotriva Rusiei. Biden a spus în mod constant că avioanele nu sunt pe masă, chiar dacă a acordat ajutor în alte domenii.
SUA a refuzat Ucraina, dar alte țări europene iau în considerare cererea
Ucraina plănuia să facă presiuni pentru a obține avioane de luptă occidentale de generația a patra, precum F-16, după ce săptămâna trecută și-a asigurat aprovizionarea cu tancuri de luptă principale, a declarat vineri un consilier al ministrului apărării Oleksiy Reznikov.
Întrebat luni, la Casa Albă, dacă Statele Unite vor furniza F-16, Biden a declarat reporterilor: „Nu”.
Dar Franța și Polonia par să fie dispuse să primească orice solicitare de acest fel din partea Ucrainei, Macron declarând luni reporterilor de la Haga că „prin definiție, nimic nu este exclus” când vine vorba de asistență militară.
În remarcile transmise de televiziunea franceză înainte ca Biden să vorbească la Washington, Macron a subliniat că orice astfel de demers ar depinde de mai mulți factori, inclusiv de necesitatea de a evita o escaladare și de asigurările că avionul nu va „atinge solul rusesc”.
El a declarat că Reznikov se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Sebastien Lecornu la Paris, marți.