Zelenski vrea să îl demită pe șeful de spionaj al Ucrainei, prietenul lui din copilărie

Zelenski vrea să îl demită pe șeful de spionaj al Ucrainei, prietenul lui din copilărie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se confruntă cu situații dificile. El este nevoit să îl înlocuiască pe principalul spion al Ucrainei, care se întâmplă să fie și prietenul lui din copilărie. Totul pentru o greșeală comisă de acesta, care a dus la un succes al armatei ruse în procesul de a distruge Ucraina.

Principalul spion al Ucrainei, înlocuit de Zelenski

„Președintele Volodimir Zelenski nu prea doarme în aceste zile, iar omul pe care l-a numit la conducerea agenției ucrainene de informații și securitate internă nu poate fi de ajutor. Ivan Bakanov – prietenul său de din copilărie, care a condus cândva compania sa de divertisment și apoi campania sa prezidențială – se plimbă pe gheață subțire la Kiev.

Zelenski caută să îl înlocuiască pe Bakanov, care conduce acum agenția de spionaj a Ucrainei, cu cineva mai potrivit pentru a servi ca șef de război al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit a patru oficiali apropiați președintelui și unui diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru a moderniza SBU”, scrie Politico.

Asigurarea unei tranziții ușoare ar putea fi dificilă în condițiile în care războiul încă face ravagii. Un oficial a declarat pentru publicația menționată mai sus că Zelenski este îngrijorat de aspectul demiterii unei persoane din cercul său intim. Deocamdată, o mare parte din operațiunile zilnice ale SBU sunt conduse de la biroul prezidențial și de persoane aflate încă în grațiile lui Zelenski și ale șefului său de cabinet, Andriy Yermak.

Numirea lui Bakanov în 2019 a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce cea mai importantă agenție de colectare de informații. Dar, fiind unul dintre cei mai de încredere confidenți și parteneri de afaceri ai președintelui, oponenții nu prea au putut face mare lucru pentru a opri mișcarea.

Acum, unii se simt îndreptățiți, în timp ce criticile la adresa lui Bakanov răsună în sălile guvernului și ale parlamentului. Multe voci susțin că acesta nu a reușit să răspundă la invazia Rusiei din 24 februarie și nu a reușit să comande în mod corespunzător uriașul său departament de peste 30.000 de agenți.

„Suntem extrem de nemulțumiți de munca sa și lucrăm pentru a scăpa de el”, a declarat pentru Politico un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenski, sub rezerva anonimatului pentru a vorbi despre chestiuni sensibile legate de personal.

„Nu suntem mulțumiți de abilitățile sale manageriale,  pentru că acum ai nevoie de … abilități de management anticriză pe care nu credem că le are”.

Oficiali ucraineni de rang înalt, numiți trădători

Oficialii și diplomatul occidental au spus cu toții că îngrijorarea este mai mare decât Bakanov – este vorba, de asemenea, despre deciziile luate de mai mulți angajați de rang înalt ai agenției în primele ore și zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar fi putut costa țara un teritoriu prețios, inclusiv orașul strategic Kherson.

Subliniind lipsa de loialitate în rândurile de vârf ale SBU, un al treilea fost oficial de rang înalt, Andriy Naumov, un general de brigadă care a condus departamentul de securitate internă al agenției – o unitate ale cărei responsabilități includ prevenirea corupției în cadrul SBU – a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia rusă din 24 februarie.

Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe toți cei trei foști oficiali SBU de trădare de stat. În discursul său video de la sfârșitul nopții de 31 martie, Zelenski i-a destituit pe Naumov și pe Kryvoruchko și i-a denunțat ca „trădători”.

 

Citește și: