02 mart. 2022 | 17:24

Zelenski, mutare importantă: I-a demis pe șefii administrațiilor regionale din Odesa și Cerkasi. Ce plan are

ULTIMA ORĂ
Zelenski, mutare importantă: I-a demis pe șefii administrațiilor regionale din Odesa și Cerkasi. Ce plan are

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face o mutare importantă în plin război și îi demite pe șefii administrațiilor regionale din Odesa și Cerkasi, numind militari în locul acestora. Decretele au fost publicate miercuri pe site-ul oficial al șefului statului. Care sunt planurile acestuia, afli în rândurile imediat următoare.

Zelenski, mutare importantă

Șeful ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a demis pe şefii administraţiilor regionale de stat Odessa şi Cerkasî şi a numit în locul lor militari, scrie o agenție locală de știri.

Potrivit Ukrinform, Serhiy Hrynevetsky a fost demis din funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Odesa, îl locul său fiind pus Maksym Marchenko, în vreme ce La Cerkasî, Oleksandr Skichko a fost înlocuit cu Igor Taburets. Astfel, cele două regiuni vor fi conduse de militari, în urma decretelor publicate pe site-ul oficial al preşedintelui.

Maksim Marcenko este colonel al Forţelor Armate ale Ucrainei, iar în perioada 2015 – 2017 a fost comandantul batalionului 24 separat de asalt Aidar. De asemenea, în 2018 – 2021, acesta a ocupat funcția de comandant al celei de-a 28-a brigăzi mecanizate separate. În plus, Marcenko a luat parte direct la ostilităţile din estul Ucrainei, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, noul conducător al al Cerkasî, Ihor Tabureţ, are gradul de general-maior, lucrând anterior pentru o perioadă însemnată în cadrul Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina.

Amintim că luni, Volodimir Zelenski l-a numit pe generalul Mykola Jhernov șef al Administrației militare a orașului Kiev în timpul războiului, primar rămânând Vitali Klitschko.

Citește și: Volodimir Zelenski, discuție cu Boris Johnson. Ce plănuiesc împotriva Rusiei

I-a demis pe șefii administrațiilor regionale din Odesa și Cerkasi

Miercuri, în a șaptea zi a invaziei ordonate de Putin, Moscova declară că forțele sale au preluat controlul primului oraș important, Herson, localizat în sudul țării.

Primarul orașului, Igor Kolykhaiev, atrage atenția că sunt atacate clădiri rezidenţiale, având următorul mesaj pentru invadatori: „Nu mai bombardați civili, aţi luat deja tot ce voiaţi, inclusiv vieţi“.

„Noi nu suntem militari! Dar voi păstra oraşul şi funcţionarea lui cât timp voi putea“, a scris acesta pe Facebook. „Dacă soldaţii ruşi şi conducătorii lor mă aud, le cer: plecaţi din oraşul nostru“, a adăugat el.

În timp ce Rusia își continuă atacurile asupra Ucrainei, Guvernul Zelenski a declarat că o navă comercială sub pavilion moldovenesc a fost lovită în apropierea portului Odesa din Marea Neagră.

Totodată, forțele de apărare ale Ucrainei au declarat că au „respins“ un atac pe Bulevardul Victoriei din capitală.