Winamp, cel mai iubit player al unei generații, se întoarce: ce aduce nou

Winamp, cel mai iubit player al unei generații, se întoarce: ce aduce nou

Winamp este, fără dar și poate, player-ul unei generații și, în ciuda a ceea ce se credea, se pare că nu vrea, sub nicio formă, să moară.

Dezvoltatorii au lansat recent prima actualizare importantă a programului MP3 clasic (5.9 RC1 Build 9999), în patru ani. Deși nu vorbim despre o schimbare dramatică la exterior, producătorii par să își pună mari speranțe în scoaterea de la naftalină a celui mai popular player de muzică al anilor trecuți. Totuși, chiar dacă, în spiritul nostalgiei, aspectul clasic va fi păstrat, se pare că există schimbări semnificative sub capotă, inclusiv o migrare către o platformă mai nouă și mai abilă.

De altfel, software-ul are o istorie lungă pe piață. Winamp și-a câștigat faima ca player-ul de redare preferat al unei generații întregi, mai ales în epoca în care descărcarea piratată era în floare. A fost „casă” pentru toate MP3-urile pe care le obțineai de la magazinele digitale și din aplicațiile peer-to-peer. A avut numeroși utilizatori și a fost iubit pentru skin-urile de interfață extrem de personalizabile. Practic, puteai să faci absolut tot ce voiai cu aspectul său.

Winamp, între nostalgie și „modernizare”: un pariu riscant, în 2022

Compania-mamă, AOL, a oprit activitatea în 2013, la ani de zile după ce aplicațiile rivale și opțiunile de streaming precum Spotify au pus stăpânire pe internet.

Chiar și așa, se pare că Winamp se pregătește să renască, întrucât Radionomy l-a cumpărat în 2014 pentru a sprijini planurile muzicale online pe care le are, iar echipa care s-a ocupat de „modernizarea” player-ului a promis că va oferi o experiență „complet remasterizată”, cu funcții de podcast și radio, precum și o legătură mai strânsă cu artiștii momentului.

Revenirea Winamp nu va reînvia spiritul digital de la începutul mileniului, totuși. În mod evident, lumea a evoluat și, în momentul de față, nu prea se mai ascultă muzică direct de pe computer, ci se preferă alte metode, mult mai actuale, favorizate de streaming, cel care poate fi accesat de pe diverse dispozitive pe care le ai în casă.