01 iun. 2022 | 07:00

Voucherele sociale 2022, schimbarea de pe ultima sută de metri: OUG care te-ar putea lăsa fără tichetele de masă

ACTUALITATE
Voucherele sociale 2022, schimbarea de pe ultima sută de metri: OUG care te-ar putea lăsa fără tichetele de masă

Voucherele sociale ar fi trebuit să înceapă de astăzi să ajungă la românii vulnerabili aflați într-o situație financiară precară. Cu mai puțin de 24 de ore înainte, o Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial schimbă datele problemei pentru un procent semnificativ dintre cei vizați de această măsură.

La începutul luni, detaliile legate de noile tichete de masă de 250 de lei, emise odată la două luni, erau cât se poate de clare. Dacă aveai venituri lunare de sub 1500 de lei din pensie, salariu sau ajutor social, te bucurai automat de aceste vouchere sociale pe care le poți folosi în mod exclusiv pentru achiziția de alimente. Din păcate, Guvernul a decis că lucrurile sunt prea simple și tocmai a oficializat prin OUG 72/2022, care modifică și completează OUG 63/2022, mai multe detalii care pun bețe în roate multor români aflați într-o situație dificilă.

Nu vor mai primi vouchere sociale aceiași români ca înainte

Conform datelor din noua Ordonanță de Urgență, de acum, sunt luate în considerare noi surse de venit la stabilirea potențialilor beneficiari, inclusiv cele din jocuri de noroc, de exemplu. Mai mult decât atât, persoanele beneficiare de ajutor social care nu au o adresă de domiciliu, trebuie să se deplaseze la primărie pentru a le ridica.

Punctual, actul normativ publicat ieri în Monitorul Oficial include în categoriile de venituri luate în calcul pentru determinarea nivelului veniturilor lunare realizate de către persoanele fizice potențial beneficiare ale sprijinului material a veniturilor din activități independente, a celor din drepturi de proprietate intelectuală și din premii și jocuri de noroc. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că sunt excluse de la calcul veniturile neimpozabile, printre care și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și cele pentru risc maternal, maternitate, creșterea copilului, dar și cele realizate din transferul proprietăților imobiliare.

Ce nu s-a schimbat este plafonul veniturilor pentru persoanele care vor primi vouchere sociale, rămâne la 1500 de lei persoană sau 600 de lei pe membru de familie. Cu alte cuvinte, dacă un părinte are un salariu de 1750 de lei, dar are în întreținere doi copii, se încadrează cu o valoare de 583 de lei în lege pentru voucherele sociale cu o valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele