Vouchere sociale 2022 – lista românilor care nu primesc noile tichete de masă

Vouchere sociale 2022 - lista românilor care nu primesc noile tichete de masă

Voucherele sociale au fost legiferate de autorități, prin ordonanță de urgență, anul acesta și urmează să fie primite de anumite categorii sociale defavorizate. Cu toate astea, ca să primești tichetele, trebuie să îndeplinești anumite condiții de eligibilitate.

În primul rând, trebuie să știi că acestea vor putea fi consumate pe alimente și mese calde exclusiv, conform OUG 63/2022, și vor avea valoarea de 250 de lei, fiind acordate la două luni. Împărțirea acestor vouchere sociale către populație se va face începând cu luna iunie și se va finaliza în ultima luna a anului 2022.

Cine va primi vouchere sociale, în 2022, și cine va fi exceptat de la regulă

Aceste vouchere sociale sunt destinate, în primul rând, persoanelor aflate la limita sărăciei, după cum urmează:

  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;
  • persoanele fără adăpost.

În ciuda regulilor care par destul de clare, există, totuși, și anumite excepții. Spre exemplu, conform OUG 63/2022, „sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”.

Așadar, iată lista celor care nu vor a primi voucherul:

  • cei ce nu fac dovada că locuiesc în România;
  • cei care sunt privați de libertate, în urma comiterii unor fapte ilegale (se află în închisoare);
  • cei care beneficiază de servicii publice sau private.

În paralel, anumite familii, spre exemplu, ar putea să primească mai multe vouchere sociale, în funcție de situație și de încadrarea beneficiarului în prima listă.

În perioada următoare, autoritățile vor face muncă de reasearch, astfel încât să stabilească cine trebuie și cine nu trebuie să primească un astfel de tichet social.

Voucherele sociale vor fi primite prin poștă, direct acasă.

Citește și: