01 apr. 2022 | 21:17

Visul frumos s-a terminat, unicornul românesc UiPath are primul eșec de la începutul pandemiei. Cât a pierdut startup-ul pe bursa

ACTUALITATE
Visul frumos s-a terminat, unicornul românesc UiPath are primul eșec de la începutul pandemiei. Cât a pierdut startup-ul pe bursa

Unicornul românesc, UiPath, înregistrează prima pierdere, după ce acțiunile americane s-au depreciat joi, 1 aprilie 2022. Află care este pierderea pe care a suferit-o compania românească.

Acțiunile de la bursa americană au cunoscut o scădere, astfel că Wall Street a arătat primul declin trimestrial de la debutul pandemiei. Una dintre companiile care au pierdut bani este o companie românească, UiPath. Unicornul românesc a pierdut astfel aproape 4 miliarde de dolari, potrivit rezultatelor și prognozelor financiare care au creat deznădejde în rândul investitorilor.

Astfel, Dow Jones a închis tranzacțiile cu un declin de 1,56%, S&P 500 a cunoscut o scădere de 1,57%, în timp ce Nasdaq Compozite numără 1,54 puncte procentuale în descreștere. Acești trei indicii au arătat deprecierile care au avut loc de-a lungul semestrului, fiind întreruptă continuitatea celor șapte trimeste de câștiguri. O evoluție similară au avut și acțiunile europene în primele trei luni ale anului.

„Cel mai prost trimestru din ultimii doi ani nu este atât de rău, având în vedere că indicele S&P 500 se află la aproximativ 5% distanță de maximele record”, după cum a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda, citat de MarketWatch.

După cum afirmă analistul, piața bursieră continuă să fie una volatilă în lunile care urmează, astfel că nu există „răspunsuri clare cu privire la momentul în care se va atinge vârful inflației și cât de agresivă va fi Fed cu înăsprirea politicii monetare până la rezolvarea riscurilor geopolitice”.

uipath pierdere

Compania UiPath cunoaște prima pierdere

Declinul de miercuri a fost extins după ce acțiunile UiPath s-au corectat abrupt, având la bază rezultatele financiare sub cele apreciate de către analiști, dar și în urma unor estimări negative cu privire la creșterea veniturilor pe parcursul primului trimestru al acestui an fiscal. Unicornul românesc a fost fondat de către Daniel Dines și Marius Tîrcă, compania pierzând aproape 26% din capitalizare, ceea ce înseamnă o pierdere de 3,91 miliarde de dolari.

Tranzacțiile au fost încheiate pe 1 aprilie la o valoare de piață de 11,34 miliarde de dolari. Acțiunile companiei românești au închis la prețul de 21,59 dolari/unitate, după ce de-a lungul sesiunii a cunoscut un minim record de 20,53 de dolari/unitate. Încă de la începutul anului, titlurile companiei au cunoscut o depreciere de aproape 50%.

Cu toate acestea, cotațiile petrolului au cunoscut o ieftinire după ce Joe Biden a afirmat că autorizează eliberarea a aproximativ 180 de milioane de barili de țiței din rezerva strategică pentru următoarea jumătate de an. În Brent, prețul petrolului a scătuz cu 4,9%, la 107,91 dolari/baril, iar petrolul WTI a consemnat o scădere de 7 puncte procentuale, până la 100,28 dolari/bari. Cotațiile acestor două sortimente au cunoscut o descreștere încă de la primele ore ale dimineții după ce în presă au apărut anunțurile potrivit cărora erau eliberate rezervele de țiței ale SUA.