UiPath, unicornul românesc, doboară noi recorduri: din păcate, sunt negative

UiPath, unicornul românesc, doboară noi recorduri: din păcate, sunt negative

Renumitul unicorn românesc – UiPath – a surprins toate piețele financiare ale lumii cu evoluția sa spectaculoasă, transformându-l pe CEO-ul său, Daniel Dines, în cel mai bogat dintre români. Din nefericire, bucuria s-a cam transformat în deznădejde. Acțiunile gigantului au atins pragul minim istoric.

Bursele americane și europene traversează o perioadă marcată de deprecieri. Contextul este unul deosebit de sensibil, iar investitorii dau dovadă de o foarte mare precauție. Se așteaptă, pe de-o parte, reuniunea Rezervei Federale a Statelor Unite (SUA), iar pe de alta investitorii vor să vadă cum evoluează tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

În acest context, indicii bursieri încep o nouă săptămână pe pierdere. În jurul orei 19:40 (ora României), S&P 500 se deprecia cu 3,81%, la 4308,55 de puncte. Dow Jones Industrial Average (DJIA) consemna un declin de 3,11%, iar Nasddaq Composite, intrat deja în corecție tehnică, era în coborâre cu 4,40%.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a închis cu un declin de 3,81%, cu scăderi pe toate marile burse: -2,63% pentru indicele FTSE 100 la Londra, -3,80% pentru DAX la Frankfurt, -3,97% pentru CAC 40 la Paris, -3,18% pentru referința IBEX 35 de la Madrid și -4,02% pentru FTSE MIB la Milano.

Marii giganți listați pe bursă au înregistrat pierderi, UiPath, de exemplu, își vede acțiunile prăbușindu-se. Acestea au coborât la un nou minim record, de 32,17 dolari/unitate.

„Titlurile UiPath erau cotate la 33,35 dolari la ora menționată, cu 3,83% sub referința de vineri. La acest preț, capitalizarea companiei se ridică la aproximativ 17,15 miliarde de dolari”, notează profit.ro.

Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Ucraina au creat și alte evenimente pe piețele financiare ale lumii. De exemplu, trebuie notat faptul că francul elvețian și yenul japonez, s-au apreciat față de dolar.

Scăderi și pe piața crypto

Nici monedele digitale nu traversează o perioadă favorabilă. Bitcoin și Ethereum, de exemplu, consemnează scăderi puternice, cel din urmă depreciindu-se mai mult decât cea mai populară și valoroasă criptomonedă a lumi.

Concret, Bitcoin a înregistrat o depreciere destul de semnificativă, cu 7% în doar 24 de ore, atingând prețuri în jur de 33.680 dolari. De asemenea, Ethereum s-a depreciat la finele săptămânii cu 22%.