Visul european, pe cale de a fi spulberat? Viața devine din ce în ce mai grea, nu doar pentru români. Scumpirile sunt un coșmar

Visul european, pe cale de a fi spulberat? Viața devine din ce în ce mai grea, nu doar pentru români. Scumpirile sunt un coșmar

Se pare că visul european, de a trăi într-o comunitate mare și diversificată, unde viețile oamenilor se desfășoară în bunăstare, este pus la mare încercare.

Ultimele luni au adus o inflație galopantă pentru toate țările din regiune, prețurile părând a fi scăpate de sub control.

Inflația este inamicul public numărul unu acum, pentru economiile europene, chiar și pentru țările ce păreau de neînvins, cum ar fi Germania sau Franța.

Pentru toți europenii au venit timpuri pe care nimeni nu le anticipa

Unii analiști economici spun că nici chiar în criza din 2008 situația nu era atât de complicată, fiindcă acum, pe lângă problemele de ordin economic avem și tensiuni geopolitice care persistă de luni bune din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Într-o analiză recent efectuată, jurnaliștii Reuters notează că în multe familii europene, din diverse țări, se aplică acum măsuri de austeritate, în sensul în care oamenii au început să facă economii, pentru a le putea ajunge banii de la o lună la alta.

„M-am dus la brutărie într-o zi și o franzelă costa 550 de forinți. Mă duc ziua următoare și costă 650. Pentru numele lui Dumnezeu!” a exclamat Lajos, un ungur de 73 de ani care își făcea cumpărăturile într-un magazin din orașul dunărean Esztergom.

„Riscul unor prețuri mari la energie care persistă și mențin inflația în teritoriul celor două cifre chiar și în 2023, previziunile noastre interne actualizate pentru zona euro indică riscuri de scădere”, se arăta o analiză a Băncii Naționale a Ungariei.

De altfel, cele mai multe dintre instituțiile mari responsabile la nivel internațional pe politici economice privesc cu scepticism spre viitor, anticipând că nu vom scăpa prea curând de inflație și că suntem periculos de aproape de o recesiune.

Cea mai mare temere a oamenilor e legată de apariția sezonului rece și, implicit, a temperaturilor reduse ce ne vor determina să consumăm mai multă energie. Pe lângă faptul că pe plan internațional există temeri legate de aprovizionare, costurile de pe piața de energie sunt deja foarte piperate.