Adevărata problemă din Ungaria. Cum a încercat Viktor Orban să distragă atenția

Adevărata problemă din Ungaria. Cum a încercat Viktor Orban să distragă atenția

Declarațiile cu tentă rasistă făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, au creat un scandal imens în spațiul public. De altfel, președintele României și alți lideri europeni au reacționat la discursul lui Orban de la Băile Tușnad. Aparent, declarațiile scandaloase erau menite să ascundă adevărata problemă prin care trece Ungaria.

Ungaria, probleme grave

Mai exact, inflația anuală din Ungaria a ajuns la 13,7% în iulie, un nivel nemaiîntâlnit din 1998, în creștere de la 11,7% în iunie, a anunțat marți Oficiul Central de Statistică al țării (KSH).

Cifra a depășit cu mult ținta oficială de trei procente stabilită de Banca Națională a Ungariei (MNB) și a depășit, de asemenea, așteptările analiștilor de 13% pentru luna iulie.

Cele mai mari creșteri de prețuri de la an la an au fost măsurate pentru alimente și bunuri de consum de folosință îndelungată, a precizat KSH, adăugând că prețurile de consum au crescut în medie cu 2,3% în decurs de o lună.

În pofida plafoanelor de preț pentru șase produse alimentare de bază stabilite de guvern la jumătatea lunii ianuarie, prețurile la alimente au crescut cu 27 la sută de la an la an în iulie.

Prețurile au explodat

În noiembrie anul trecut, guvernul a plafonat, de asemenea, prețurile la carburanți, o măsură care va rămâne în vigoare până la 1 octombrie anul acesta, dar guvernul a restricționat recent disponibilitatea combustibilului ieftin pentru proprietarii de mașini private, în speranța de a atenua potențiala penurie de combustibil.

În iulie, prețurile carburanților pentru autovehicule au fost cu 6,7% mai mari decât în urmă cu un an, iar prețurile la reparațiile casnice și la bunurile de întreținere au crescut cu 26,5%.

„Inflația de bază este deja în creștere cu 16,7% pe an, ceea ce înseamnă că presiunea asupra prețurilor este extrem de puternică în Ungaria.

Datele indică în mod clar direcția în care MNB trebuie să continue cu siguranță pe calea înăspririi monetare”, a comentat revista locală de afaceri Portfolio.

Potrivit Portfolio, inflația nu va face decât să se înrăutățească în lunile următoare, deoarece cifrele actuale nu includ efectele încetării plafoanelor de preț la combustibilul pentru vehiculele de serviciu sau modificările facturilor la energie pentru gospodării începând cu luna august, ca să nu mai vorbim de posibila încetare a plafoanelor de preț la alimentele de bază.

MNB se așteaptă ca rata inflației din acest an să se mențină între 11% și 12,6%, în timp ce analiștii preconizează o rată de 13%.