Vin banii de la stat pentru aceste firme românești: cui i se umple contul cu multe zerouri
Agricultura românească este un sector vital pentru întreaga economie, cu precădere în aceste vremuri tulburi, când se anticipează izbucnirea unei crize alimentare de proporții.
Pentru a sprijini antreprenorii din acest sector, statul deblochează sume colosale de bani, menită să confere societăților capital și implicit o gură de oxigen.
Cui i se umple contul de bani, care sunt condițiile pentru finanțare
Companiile din agricultură vor beneficia de un ajutor de stat de 606 milioane de euro. Condițiile sunt să fi fost afectate în activitatea lor de pandemie sau de războiul din Ucraina. Pe lista beneficiarilor regăsim societăți din sectorul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare. Totodată, vizate sunt și entitățile care își localizează producția în mediul rural și urban mic, conform condițiilor stabilite de autoritățile abilitate.
„Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt: operatori economici, fermieri, asociații agricole persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, precum și asociații de fermieri, constituite potrivit prevederilor legale în vigoare, precum și întreprinderile care își desfășoară activitatea în alte domenii decât cele care vizează agricultura, pescuitul, acvacultura sau industria alimentară, care au realizat investiții în baza proiectelor de finanțare din fonduri europene alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurală”, transmite Executivul.
Comisia Europeană, care trebuia să-și dea avizul, a dat undă verde acestei măsuri pe care România vrea s-o lanseze de urgență în sprijinul pentru sectorul agricol.
Beneficiarii vor ajunge la bani prin intermediul Programului Rural Invest derulat de Fondul de Garantare a Creditului Rural. De altfel, un alt aspect important ține de plafonul maxim de finanțare de care se poate bucura un sigur beneficiar. Acesta este destul de generos, fiind vorba despre 2,3 milioane de euro per proiect.
Sub ce formă se acordă acest ajutor de stat? Conform reprezentanților Guvernului, vorbim despre garanții, care acoperă în proporție de maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit; granturi în limita comisionului de administrare și plata dobânzii datorate de beneficiari o perioadă de maximum 24 luni de la data acordării creditului și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantată.
Cum se acordă fondurile de la stat, mai exact:
-2.300.000 euro per întreprindere în cazul în care întreprinderea nu își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii, pescuitului și acvaculturii,
-345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau
-290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare.