Ucraina are nevoie de marina română și cea turcă pentru deminarea Mării Negre. Criza cerealelor blocate se adâncește

Ucraina are nevoie de marina română și cea turcă pentru deminarea Mării Negre. Criza cerealelor blocate se adâncește

Deminarea porturilor ucrainene din Marea Neagră ar putea dura cel puțin 2-3 luni și este nevoie de ajutorul din partea marinei române și turcești, a spus miercuri directorul uniunii ucrainene a comercianților de cereale (UGA), Sergei Ivașchenko.

Ucraina, gata să demineze Marea Neagră, însă doar cu ajutor

Turcia, care negociază cu Rusia pentru a asigura rute sigure pentru exporturile de cereale din porturile maritime ucrainene blocate, nu este suficient de puternică pentru a acționa ca un garant, a declarat miercuri directorul sindicatului ucrainean al comercianților de cereale UGA, Serhiy Ivashchenko.

El a declarat la o conferință online, pe tema cerealelor, de la Kiev, că ar putea dura cel puțin două-trei luni pentru a îndepărta minele din Ucraina și că ar trebui să fie implicate și marinele turcești și românești.

„Turcia, în calitate de garant, este o forță insuficientă în Marea Neagră pentru a garanta siguranța încărcăturii”, a spus Ivashchenko, adăugând că nu au loc discuții privind o reducere pentru cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, în Turcia, că revine Ucrainei sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale. citeste mai departe

Vorbind alături de omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la Ankara, Lavrov a declarat că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de rezolvare a situației.

Ucraina, printre cei mai mari exportatori de cereale din lume

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar țările occidentale au acuzat Rusia că a creat riscul unei foamete globale prin închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internațională, dând vina pe sancțiunile occidentale.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că Ucraina a discutat cu Marea Britanie și Turcia ideea ca o flotă a unei țări terțe să garanteze o trecere sigură pentru exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră.

 

Citește și: