Vestea bună pentru românii care muncesc după vârsta de pensionare: ce se întâmplă cu contribuțiile sociale, impozitul la stat

Vestea bună pentru românii care muncesc după vârsta de pensionare: ce se întâmplă cu contribuțiile sociale, impozitul la stat

Românii care muncesc după vârsta de pensionare, conform unei noi inițiative legislative, au mari șanse să primească stimulente financiare mai mari. Acest lucru s-ar putea întâmpla datorită scutirilor de la plata contribuțiilor sociale.

Cei care aleg să nu iasă la pensie la limita de vârstă, ci optează să mai muncească o perioadă mai scurtă sau mai lungă, s-ar putea să aibă semnificativ mai mult de câștigat din acest efort. Ar putea fi scutiți de contribuțiile sociale din salariul, cu mențiunea că, dacă optează pentru asta, nu mai pot cere recalcularea pensiilor. Particularitățile acestei inițiative au fost făcute publice în weekend de către Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei. Oficialul a atras atenția asupra faptului că va propune acordare de stimulente pentru românii care aleg să mai muncească, deși ar fi putut să iasă la pensie.

Ce primești dacă muncești după vârsta pensionării

În situația în care românii care aleg să muncească după vârsta pensionării decid să renunțe la posibilitatea recalculării anuale a pensiei, ei vor avea salarii mai mari.

”Acest stimulent se acordă pentru calculul pensiei când o persoană rămâne în activitate după vârsta pensionării. Aici cred că putem aduce îmbunătățiri în sensul cuantificării semnificative a acelui supliment. Sau putem să gândim şi o altă variantă, astfel încât suma câștigată să fie scutită de plata contribuțiilor. În acest caz, oamenii ar trebui şi să nu mai invoce dreptul corespondent de recalculare a pensiei. Pot fi gândite măsurile în variante combinate“, a spus Doina Pârcălabu fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei.

În teorie, dacă această inițiativă se va materializa, secretarul de stat se gândește și la niște măsuri de sprijin pentru angajatori, dar și pentru familiile care au nevoie de ajutor. ”Pe de altă parte, se pot imagina forme de sprijin pentru angajatorii care utilizează vârstnici în meseriile care nu se mai regăsesc în completarea cerinței de pe piaţa muncii. Avem foarte mulţi ingineri pregătiți înainte de ’89 care pot să-şi aducă aportul la dezvoltarea economiei. Aceasta idee îmi aparține şi o propunere care poate fi făcută, analizată şi văzut în ce măsura poate fi şi adoptată.

Sunt multe variante de a discuta pentru diversificarea activităților pentru persoanele vârstnice, plecând de la activități culturale care le acoperă nevoia de îmbogățire sufletească, nevoile economice şi nevoia de ajutor în cadrul aceleiași generații. Avem un minister dedicat familiei care își propune abordarea integrată a problematicii familiei, de la copii până la vârstnici.

Încercăm să identificam problematicile şi să vedem în ce măsura pot fi reglementate în sensul de a diversifica formele de sprijin pentru familie şi de a le face țintite către cele care au nevoie de sprijin”, a mai precizat Doina Pârcălabu, în intervenția de la Antena 3.

Citește și: