Pensiile speciale nu pleacă nicăieri, iar valoarea lor a explodat: cifrele care îți vor crește tensiunea

Pensiile speciale nu pleacă nicăieri, iar valoarea lor a explodat: cifrele care îți vor crește tensiunea

Numărul românilor cu pensii speciale nu va scădea pe parcursul vieții noastre, aceasta este realitatea din politica românească. Mai supărător decât atât este însă alt aspect, ritmul creșterii lor.

Claudiu Năsui este deputat USR și fost ministrul al Economiei. Din această poziție privilegiată, are acces la niște statistici foarte interesante legate de pensiile românilor. De exemplu, a explicat faptul că, în doar doi ani de pandemie, în timp ce pensiile speciale s-au bucurat de o creștere medie de 1307 lei, pensiile bazate contribuții la stat, ”normale”, au înregistrat o creștere de doar 397 de lei.

Pensiile speciale, în creștere constantă

Într-un set de declarații făcute ieri, fostul ministru al Economiei a atras atenția din nou asupra privilegiului pensiilor speciale de care se bucură un procent semnificativ dintre români. În perioada martie 2020 – martie 2022, conform datelor obținute de Năsui, creșterea pensiilor speciale a fost de trei ori mai mare comparativ cu pensiile contributive.

„Haideţi să vedem cum au evoluat pensiile, conform datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, care are în plată ‘doar’ şase categorii de pensii speciale. Pensia medie a crescut cu 397 de lei. Numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 60.000 de persoane. În acelaşi timp, ce să vedeţi, numărul pensionarilor speciali a crescut. Cu încă 300 de beneficiari. Cifra pare mică, dar e mare prin comparaţie cu scăderea numărului de pensionari în total”, a explicat deputatul.

În același context, oficialul USR a ținut să menționeze eforturile partidului pe care îl reprezintă de a desființa eforturile speciale, eforturi care ”au fost blocate sistematic”. ”Când s-au apropiat alegerile, PNL şi PSD au schimbat discursul şi s-au prefăcut că susţin eliminarea pensiilor speciale. În realitate, nu, n-au făcut nimic despre asta. Şi vor tot tergiversa o decizie de acest gen. Ţineţi minte eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? Ar fi putut să adopte proiectul USR depus cu ani în urmă şi care parcursese toate procedurile legislative. De ce nu au făcut-o? Vă zic şmecheria la care au apelat să-şi păstreze privilegiile. A depus PSD un proiect nou într-o zi şi l-au adoptat în 24 de ore cu încălcarea procedurilor constituţionale. Fiindcă ştiau că în final legea PSD, făcută intenţionat pe repede înainte, va fi anulată”, a susţinut reprezentantul USR.

Citește și: