Valul masiv de inflație din România are o explicație, dar românii sperau la o soluție: cine-i de vină

Valul masiv de inflație din România are o explicație, dar românii sperau la o soluție: cine-i de vină

Românii se confruntă cu un val masiv de scumpiri, pe toate planurile. De la carburant și energie, până la cartofi, toate sunt semnificativ mai scumpe, reușind să confirme un nivel al inflației cât se poate de îngrijorător. Autoritățile au o explicație pentru fenomen, în timp ce românii nu se mai descurcă să-și cumpere de mâncare. Pentru soluție, mai așteptăm.

Situația financiară a românilor s-a complicat semnificativ în ultimele luni. Cei care se mai ambiționează să trăiască în România se confruntă cu creșteri masive de prețuri la alimentele din piață, dar și la energie electrică sau gaze naturale, pe lângă benzină sau motorină. Una peste alta, leul se devalorizează într-un ritm accelerat și trădează o rată a inflației ce pare din ce în ce mai imprevizibilă, chiar și pentru BNR. Pe marginea acestui subiect, a vorbit de curând și premierul României.

Explicația pentru inflație, oferită de Ciucă

Dacă erai într-o dilemă profundă legată de creșterea inflației din ultima perioadă, tot răul financiar din viața ta pleacă de la războiul din Ucraina, este atât de simplu. Explicația a venit de la premierul Nicolae Ciucă și nu a venit neapărat însoțită de o explicație, doar de mențiunea că, în teorie, este datoria Guvernului să se adapteze la această situație și, mai mult decât atât, să vină cu măsuri concrete.

”Motivele creşterii inflaţiei, din discuţiile pe care le-am avut, sunt creşterea preţului la energie, creşterea preţului la gaze, creşterea preţului la produsele alimentare, întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi, desigur, peste toate, cauza principală care este războiul din Ucraina”, a explicat Ciucă, într-o conferinţă de presă desfășurată la Alba Iulia. Ca referință, acesta a fost răspunsul când a fost întrebat dacă invaziei Ucrainei de către Rusia este singura cauză a creșterii inflației.

Dacă te ajută emoțional acest aspect, premierul profitat de ocazie pentru a atrage atenția că o inflație mare este și în alte țări din Europa, nu doar la noi. ”Ieri s-a anunţat cifra inflaţiei, vedem cu toţii care este evoluţia preţurilor, vedem cu toţii că această criză şi această inflaţie nu este una locală, ci este una generală, la nivel european. Putem să vedem ţări europene consolidate şi dezvoltate din punct de vedere economic care au de rezolvat aceeaşi situaţie ca noi toţi. Doresc să subliniez încă o dată că această creştere de preţuri, această inflaţie, această criză şi această întrerupere a lanţurilor de aprovizionare este generată de criza, de conflictul din Ucraina, de invazia ilegală din Ucraina şi este datoria noastră să căutăm soluţii şi să ne adaptăm la situaţie pe măsuri concrete”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Citește și: