01 mai 2022 | 10:16

Un bloc cu opt etaje s-a prăbușit în China. Sunt zeci de dispăruți

ULTIMA ORĂ
Un bloc cu opt etaje s-a prăbușit în China. Sunt zeci de dispăruți

O clădire cu opt etaje s-a prăbușit în oraşul Changsha (centrul Chinei). Cel puţin 23 de persoane au rămas captive sub dărâmături, în timp ce alte 39 nu puteau fi contactate, a anunțat primarul Zheng Jianxin. În incinta imobilului se aflau un hotel, mai multe apartamente şi un cinema. Până acum, nu au fost raportate victime, iar autoritățile orașului au spus că cinci oameni au fost salvați din structura prăbușită peste noapte.

Zeci de dispăruți după ce o clădire s-a prăbușit în China

Zeci de persoane sunt imobilizate sau date dispărute după prăbuşirea unui bloc în centrul Chinei. Imobilul cu opt etaje se afla în oraşul Changsha. Până acum, nu au fost anunțate decese. Autorităţile locale susţin că cinci oameni au fost salvați în cursul nopţii din structura prăbuşită. Unii dintre răniți au fost transportați cu tărgi. Au fost aduși câini care să depisteze victimele prinse sub moloz.

„Situația persoanelor dispărute este în continuare evaluată”, a spus primarul Zheng Jianxin, în timp ce salvatorii cu căciuli portocalii au invadat locul dezastrului.

Operațiune contracronometru a pompierilor

Echipajele de intervenție încearcă să-şi croiască drum printre dărâmături. Acestea utilizează fierăstrău circular pentru scoatea supravieţuitorilor. Mai multe imagini difuzate de presa de stat au arătat cum pompierii taie o bucată de beton şi metal, în timp ce salvatorii strigau după victime.

Autoritățile nu au dezvăluit încă motivul dezastrului, deși speculațiile s-au îndreptat către o posibilă suprasolicitare a proprietății, despre care oficialii au spus că avea opt etaje.

Un oficial de rang înalt al Partidului Comunist a sosit la fața locului, un indiciu al gravității dezastrului. Consilierul de stat Wang Yong – numit de guvernul central – a fost trimis să conducă o echipă care să ghideze operațiunea de salvare și răspuns în situații de urgență. Președintele Xi Jinping a cerut o căutare amănunțită a victimelor, potrivit presei de stat, adăugând că a ordonat o anchetă asupra cauzei prăbușirii imobilului.

Astfel de catastrofe se produc frecvent aici

Astfel de catastrofe se produc destul de des în China, din cauza nerespectării regulilor de siguranţă. În luna ianuarie, o explozie provocată de o scurgere de gaz a dus la prăbuşirea unui imobil în oraşul Chongqing, situat la circa 1.700 vest de Shanghai. De asemenea, 25 de persoane și-au pierdut viața în iunie 2021, când o explozie a distrus un complex rezidențial din orașul Shiyan. În aceeași lună, 18 oameni au murit și mai mulți au fost răniți în urma unui incendiu la o școală de arte marțiale. Toate victimele erau elevi.