Un birou al misiunii UE în Ucraina a fost atacat de trupele ruse

Un birou al misiunii UE în Ucraina a fost atacat de trupele ruse

Un birou al misiunii UE în Ucraina a fost atacat de forțele lui Putin, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Potrivit lui, biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Borrell a condamnat ferm aceste atacuri, dar și pe cele îndreptate împotriva civililor şi infrastructurii civile. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Un birou al misiunii UE în Ucraina, atacat de forțele ruse

Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost atacat de ruși, potrivit anunțului făcut marți de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează dpa. Deși biroul a suferit pagube majore, niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit.

„Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit“, a declarat Borrell.

Șeful diplomației europene a condamnat ferm aceste atacuri, precum și atacurile trupelor ruse ale căror țintă sunt civilii sau infrastructura civilă.

„Cerem Rusiei să pună capăt imediat ofensivei sale militare şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentul militar de pe întregul teritoriu al Ucrainei, aşa cum au solicitat rezoluţiile Adunării Generale a ONU şi a dispus Curtea Internaţională de Justiţie“, a solicitat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Reamintim că Moscova cataloghează agresiunea lansată pe 24 februarie împotriva Ucrainei drept „operațiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea“ țării vecine.

Citește și: Trupele ruse au bombardat, din nou, o instalație a Institutului de Fizică și Tehnologie din Harkov

Borrell și Wang Yi subliniază „necesitatea imperativă“ ca pacea să revină „cât mai repede“ în Europa

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, și ministrul chinez de Externe Wang Yi au reiterat marţi „necesitatea imperativă“ ca pacea să revină în Europa „cât mai repede posibil“, relatează EFE.

Discuția telefonică purtată de cei doi oficiali, a treila la număr de la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina, a avut loc cu trei zile înainte de summitul UE-China, preconizat pentru vineri, în format de videoconferinţă, a transmis Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) într-un comunicat.

Șefii diplomaţiilor din UE şi China „au fost de acord că este imperativ necesar ca pacea să fie restabilită cât mai repede posibil pe continentul european“, arată SEAE.

Reamintim că Ucraina va constitui tema principală a celui de-al 23-lea summit UE-China, de la 1 aprilie.

Citește și: