Anunț îngrijorător: „Prietenia cu Rusia este solidă. Perspectivele de cooperare sunt foarte largi“, spun oficialii chinezi

Anunț îngrijorător: „Prietenia cu Rusia este solidă. Perspectivele de cooperare sunt foarte largi“, spun oficialii chinezi

China declară că prietenia sa cu Rusia este „solidă ca o stâncă“ și anunță, totodată, că își asumă rolul de mediator în conflictul acesteia cu Ucraina. De asemenea, ministrul chinez de externe, Wang Yi, susține că „perspectivele de cooperare dintre cele două ţări (Rusia și China – n.r.) sunt foarte largi“. Prin urmare, cooperarea între cele două state aduce beneficii şi bunăstare ambelor popoare, mai spune oficialul chinez. Mai multe detalii, în continuare.

China: „Prietenia cu Rusia este solidă ca o stâncă“

Prietenia dintre Rusia și China este „solidă ca o stâncă“, iar perspectivele de cooperare dintre cele două țări sunt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe, Wang Yi, potrivit swissinfo.ch. Totodată, acesta a informat că Beijingul face deja „oficii de mediator“ în conflictul sângeros din Ucraina.

În plus, șeful diplomaţiei chineze a declarat, în conferinţa sa de presă anuală pe marginea sesiunii Adunării Naţionale a Poporului (ANP – parlamentul) care se desfăşoară în această săptămână la Beijing, că ambele popoare beneficiază de pe urma cooperării dintre cele două state, care aduce beneficii și bunăstare.

Wang Yi a mai spus și că Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenţă umanitară ce „nu poate fi politizată“, asumându-și rolul de mediator în războiul Rusia-Ucraina.

„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor“, a precizat ministrul chinez de externe.

Citește și: Rusia recrutează sirieni pe care să îi trimită la luptă în Ucraina. Câți bani le oferă Putin pe zi

Care sunt legărurile dintre Vladimir Putin și Xi Jinping

Ministrul de externe de la Beijing a mai afirmat că, în ciuda războiului, Rusia rămâne pentru China „cel mai important partener strategic“.

„Oricât de periculos ar fi peisajul internaţional, ne vom menţine focalizarea strategică şi vom promova dezvoltarea unui parteneriat cuprinzător China-Rusia în noul viitor“, le-a spus Wang reporterilor, la o conferinţă de presă.

Mai mult, legăturile cu Moscova constituie „una dintre cele mai importante relaţii bilaterale din lume“, potrivit oficialului chinez.

„Prietenia dintre cele două popoare este îmbrăcată în fier“, a adăugat acesta.

Nu cu mult timp în urmă, mai precis la începutul lunii februarie, preşedintele rus Vladimir Putin saluta relaţiile de o calitate „fără precedent“ dintre ţara sa şi China, condusă de Xi Jinping, în timpul unei vizite întreprinse în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing şi în plină criză cu Occidentul.

„În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic. Ele au căpătat un caracter cu adevărat fără precedent“, declara Putin.

Liderul de la Moscova a descris atunci legătura dintre Rusia și China ca fiind „un exemplu de relație demnă, unde fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui“.