13 mart. 2022 | 08:29

Un asteroid potențial periculos pentru Pământ: ce se va întâmpla în 2023

ACTUALITATE
Un asteroid potențial periculos pentru Pământ: ce se va întâmpla în 2023

Un asteroid de aproximativ 70 de metri a devenit „cel mai riscant observat în peste un deceniu”, dând motive de îngrijorare astronomilor de la Agenția Spațială Europeană.

Observațiile inițiale ale asteroidului numit „2022 AE1” au arătat un impact potențial cu Pământul pe 4 iulie 2023 – timpul nu ar fi suficient pentru a încerca devierea lui și este suficient de mare pentru a provoca daune reale unei zone mari în cazul în care ar lovi.

În mod îngrijorător, șansa de impact a părut să crească pe baza primelor șapte zile de observații, urmate de o săptămână dramatică „în întuneric”, în timp ce Luna plină a eclipsat asteroidul, estompând observațiile ulterioare. Dar, pe măsură ce luna s-a îndepărtat, Centrul de Coordonare a Obiectelor din Apropierea Pământului (NEOCC) al ESA a aruncat o altă privire.

Putem răsufla ușurați: șansa de impact a scăzut dramatic. De atunci, a fost confirmat că 2022 AE1 nu va afecta Pământul și a fost eliminat de pe lista de riscuri a ESA.

„În ianuarie anul acesta, am văzut un asteroid cu cea mai înaltă clasare pe scara Palermo pe care l-am văzut în mai mult de un deceniu, ajungând la -0,66”, a spus Marco Micheli, astronom la NEOCC al ESA. „În cei aproape zece ani ai mei la ESA nu am văzut niciodată un obiect atât de riscant. A fost o emoție să urmăresc 2022 AE1 și să-i aflăm traiectoria, până când am avut suficiente date pentru a spune cu siguranță că acest asteroid nu va lovi Pământul”, a adăugat el.

Acest asteroid nu reprezintă un pericol

Există asteroizi care cu siguranță vor lovi Pământul, dar sunt atât de mici încât sunt aproape imperceptibili, pe măsură ce ard în atmosfera noastră. Alții ar putea fi asteroizi gigant, la nivel de extincție, care ar putea provoca daune imense, dar călătoresc pe orbite în jurul Soarelui și sunt în întregime inofensivi.

De când a fost descoperit în ianuarie, au fost calculate orbitele din datele de observare a asteroizilor furnizate de telescoape și observatoare din întreaga lume. Apoi, valorile Scalei Palermo sunt calculate și publicate imediat pe portalul web NEOCC.

„Am fost surprins la început când am auzit despre acest asteroid, deoarece este foarte rar să existe o scară Palermo atât de mare, la început evaluată -1,5. Cu toate acestea, nu am fost prea îngrijorat, deoarece primim notificări de acest fel – deși la un nivel mai scăzut – de câteva ori pe an”, a spus Luca Conversi, managerul NEOCC. „Așa cum se obișnuiește în aceste cazuri, ne-am activat rețeaua globală de telescoape pentru a obține imediat mai multe observații și în curând părea că acest asteroid nu era ca oricare altul pe care l-am văzut”, a completat el.

Unii observatori au continuat să monitorizeze asteroidul, confirmând rezultatele de la ESA că asteroidul urmează să călătorească pe lângă Pământ, la o distanță de aproximativ zece milioane de kilometri la începutul lui iulie 2023. Aceasta este de peste 20 de ori distanța până la Lună, astfel încât să putem sta fără griji.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele