UE, disperată să scape de dependența energetică față de Rusia. Cine ne poate salva

UE, disperată să scape de dependența energetică față de Rusia. Cine ne poate salva

Uniunea Europeană depune eforturi substanțiale în această perioadă, pentru a-și minimiza dependența de gazele rusești, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova și Kiev.

Liderii de la vârful comunității europene sunt conștienți de faptul că rușii ne aprovizionează cu aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale. Dat fiind contextul tensiunilor în creștere de la granița cu Ucraina, blocul comunitar încearcă să se pună la adăpost de scenariul în care Rusia închide efectiv robinetul cu gaze către Europa.

Situația este, însă, foarte delicată și pentru că ne aflăm în plină iarnă, iar stocurile de gaz ale Europei sunt cu aproximativ 10% mai mici decât de obicei pentru această perioadă a anului, ​dar și pentru că nu e simplu, după cum spun analiștii economici, să acoperim un necesar atât de mare.

„Construim un parteneriat pentru securitate energetică cu Statele Unite, care se referă în primul rând la mai multe livrări de gaze LNG. Discutăm cu alți furnizori de gaze, de exemplu Norvegia, despre creșterea livrărilor lor către Europa”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prin urmare, o primă speranță a Uniunii Europene se îndreaptă către Statele Unite, care par, la rândul lor, foarte deschise să dea o mână de ajutor statelor europene, în această criză energetică.

Europenii sunt convinși de faptul că Rusia folosește dependența de gaze a Uniunii Europene ca pe o armă împotriva noastră.

„Există tot mai multe semne că Kremlinul continuă să folosească livrările de gaze ca pe un mijloc de exercitare a presiunii politice”, a mai punctat oficialul UE, care nu-și poate explica de ce Kremlinul, prin Gazprom, nu e interesat să majoreze livrările de gaze spre Europa, în condițiile în care prețurile au explodat și au atins cote istorice.

Totuși, oficialul Comisiei Europene susține că inflația din zona energetică este una temporară. „Nu poate fi exclus ca prețurile la gaze să rămână la un nivel ridicat pentru o vreme”, a punctat aceasta.