28 apr. 2022 | 08:51

Ucraina face apel la populație să se pregătească pentru săptămâni extrem de dificile

ULTIMA ORĂ
Ucraina face apel la populație să se pregătească pentru săptămâni extrem de dificile

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a avertizat, miercuri, că țara sa urmează să se confrunte cu „distrugeri și victime dureroase” în viitorul apropiat, pe măsură ce forțele ruse se adună pentru o ofensivă pe scară largă în estul Ucrainei. Într-o declarație pe Facebook, oficialul a spus că Moscova „va încerca să provoace cât mai multă durere posibil”.

Ucrainenii sunt avertizați să se pregătească pentru săptămâni extrem de dificile

„Urmează săptămâni extrem de dificile”, a dezvăluit ministrul Apărării din Ucraina. Oleksii Reznikov le-a cerut ucrainenilor să se pregătească pentru câteva săptămâni dificile de ostilități din cauza ofensivei pe scară largă a trupelor ruse în Donbas. „Inamicul este deja conștient de înfrângerea sa strategică, dar va încerca totuși să ne provoace cât mai multă durere posibil”, a spus acesta.

Totodată, oficialul ucrainean a adăugat că evenimentele viitoare vor „determina soarta statului nostru”.

Armata lui Putin are câștiguri în Donbas

Rusia continuă invadarea Ucrainei, concentrându-se acum pe estul și sudul țării. Kievul a recunoscut că armata rusă are câștiguri în est, forțele Moscovei cucerind un șir de sate din regiunea Donbas.

Trupele invadatoare ale Moscovei au realizat unele câștiguri teritoriale, a raportat Ministerul Apărării (MOD), dar „rezistența ucraineană a fost puternică în toate axele și a cauzat costuri semnificative forțelor ruse”.

Bătălia ar putea fi ultima ofensivă majoră a rușilor

Ministerul Apărării a precizat ulterior că Rusia nu are „sprijin logistic și de luptă”, ceea ce înseamnă că nu a reușit să realizeze o „recunoaștere semnificativă”. Iar apărarea Mariupolului de către Ucraina a „epuizat multe unități rusești și le-a redus eficacitatea luptei”.

Actualizarea a venit în momentul în care Michael Kofman, directorul de studii asupra Rusiei la think-tank-ul CNA din Washington, a afirmat că bătălia din Donbas este „ultima ofensivă majoră pe care o poate încerca armata rusă, având în vedere starea actuală și disponibilitatea forțelor”.

Care este obiectivul Moscovei în estul Ucrainei

Moscova și-a reorientat invazia asupra regiunilor Donețk și Lugansk, controlate de separatiști, în încercarea de a „recupera avântul în urma încercărilor eșuate de a asalta capitala și orașele portuare din sudul Ucrainei”. Se crede că schimbarea este, de asemenea, legată de dorința lui Putin „de a prezenta câteva victorii militare concrete la timp pentru Ziua Victoriei Rusiei” din 9 mai, „cea mai importantă dată din calendarul politico-militar al țării”. Comemorarea „triumfului Uniunii Sovietice asupra Germaniei în Al Doilea Război Mondial” este marcată cu expoziții, inclusiv „o mare paradă militară prin Piața Roșie a Moscovei”.