Ucraina a găsit o navă cu cereale furate de ruși. Unde a fost găsită ambarcațiunea

Ucraina a găsit o navă cu cereale furate de ruși.  Unde a fost găsită ambarcațiunea

O navă de marfă siriană, sancționată de Statele Unite și care transporta ceea ce Ucraina spune că este orz furat din această țară, a acostat în Liban, a anunțat misiunea diplomatică ucraineană în această națiune din Orientul Mijlociu.

Ucraina cere confiscarea unei nave pline de cereale

Potrivit Ambasadei Ucrainei la Beirut, cargoul Laodicea a acostat joi în portul Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban.

Ambasada a declarat pentru agenția de știri Reuters că suspectează că nava transporta 5.000 de tone de orz și 5.000 de tone de făină.

Departamentul american al Trezoreriei a sancționat nava Laodicea în 2015 pentru afilierea sa la guvernul sirian al președintelui Bashar al-Assad.

Ucraina a acuzat Rusia că a jefuit cereale și oțel de pe teritoriul său de când Moscova a invadat țara la sfârșitul lunii februarie, în ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială”. Ambasada de la Beirut nu a dat detalii și nici nu a precizat cum ar fi fost furat orzul din Ucraina.

Marine Traffic, care monitorizează traficul naval și localizarea navelor pe mare, a confirmat, de asemenea, că navele au acostat joi la Tripoli.

Laodicea se îndrepta inițial spre portul Tartus din Siria și trebuia să ajungă acolo la începutul acestei săptămâni.

Ce se întâmplă cu nava

Nu se știa de ce s-a redirecționat către Liban și dacă descarcă sau nu încărcătura aici.

La începutul zilei de joi, ambasadorul ucrainean Ihor Ostash s-a întâlnit cu președintele libanez Michel Aoun și l-a avertizat pe liderul libanez că achiziționarea de bunuri furate din Rusia ar „afecta legăturile bilaterale”, potrivit comunicatului ambasadei.

Kievul a lăudat anterior Libanul pentru că a condamnat Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Ucraina a promis să exporte grâu în Liban, care se confruntă în prezent cu o criză economică și de securitate alimentară paralizantă.

Ministrul libanez al economiei, Amin Salam, a declarat pentru Reuters că autoritatea vamală a țării și ministerul agriculturii urmăresc această problemă.

Salam declarase la începutul zilei de joi că penuria severă de pâine din Liban va fi atenuată săptămâna aceasta prin noi importuri de grâu, dar nu a precizat de unde provin acestea.

Un oficial vamal și o sursă de transport maritim au declarat pentru Reuters că portul Tripoli nu a descărcat nava din cauza suspiciunilor că aceasta transporta bunuri furate.

„Nimic nu a fost descărcat de pe navă – imediat ce am primit informația, am oprit totul”, a declarat oficialul vamal.