12 aug. 2022 | 17:49

Legătura neștiută a românilor cu Turnul Eiffel: inginerul care a făcut istorie. Până și Gustave Eiffel ”l-a ținut minte”

ACTUALITATE
Legătura neștiută a românilor cu Turnul Eiffel: inginerul care a făcut istorie. Până și Gustave Eiffel ”l-a ținut minte”

Cu toții am auzit de Turnul Eiffel, însă foarte puțini dintre noi știu cine a fost Gheorghe Pănculescu, inginerul român fără de care simbolul Franței nu ar fi fost, cel mai probabil, la fel astăzi.

În mod evident, dacă ajungi în Franța, mai exact în Paris, primul lucru pe care vrei să-l vizitezi este Turnul Eiffel, emblema orașului, a țării, dar și a îndrăgostiților din lumea întreagă.

Știai, însă, că acest turn a fost construit cu ajutorul unui român? Se numește Gheorghe Pănculescu iar metoda lui inginerească avea să-l impresioneze pe Gustave Eiffel, „tatăl” turnului franțuzesc cu același nume.

Gheorghe Pănculescu constructia turnului Eiffel

Gheorghe Pănculescu

Cine a fost Gheorghe Pănculescu și cum l-a impresionat pe Gustave Eiffel

Gheorghe Pănculescu s-a născut în 1844, în Vălenii de Munte, din judeţul Prahova.

Puţină lume este conștientă de faptul că inginerul român a avut o contribuţie masivă la construirea celebrului Turnul Eiffel din Franța. Se poate spune că Pănculescu este, mai degrabă, cunoscut în afara granițelor decât la noi.

Foarte puţini români știu că Gustave Eiffel i-a cerut sfatul inginerului român Gheorghe Pănculescu, iar acesta l-a ajutat să termine turnul în doar doi ani şi patru luni de zile, în loc de estimările inițiale.

Gustave Eiffel a venit personal în România pentru a-l cunoaște pe Pănculescu, la recomandarea poetului Vasile Alecsandri. Mai apoi, el i-a oferit un loc de muncă în firma sa.

Românul s-a remarcat în fața lui Eiffel printr-o metodă unică de construcție, invenție proprie, unică în lume în acea perioadă.

„Se spune că niturile au fost turnate la Govăjdia, deoarece Franţa nu avea siderurgie în anii 1800. Extracţiile de minereu de fier au început în anii 1820 în zona Teliuc, Ghelari, care au pus baza construcţiei turnului Eiffel ce a fost finalizat şi inaugurat în 1889. Vă spun sigur, întrucât am copilărit 14 ani în Hunedoara: baza structurii turnului a fost construită cu oţel de Reşiţa, este adevărat”, nota inginerul Adrian Boeriu, conform adevărul.ro.

Turnul Eiffel imagine de arhiva din timpul constructiei

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele