Ce este Le Grand Palais Éphémère, construcția gigantică din fața Turnului Eiffel construită să dispară

Ce este Le Grand Palais Éphémère, construcția gigantică din fața Turnului Eiffel construită să dispară

Are o suprafață de 10.000 de metri și, deși a fost construit ca să fie dezasamblat peste doar câțiva ani, Le Grand Palais Éphémère este genul de ansamblu pe care nu-l vei vedea niciodată în România. În plus, se află și în fața Turnului Eiffel, în Paris.

Ansamblul din imaginile de mai jos a fost creat de francezi cu un scop menționat și în denumirea construcției. Le Grand Palais Éphémère este menit să fie efemer. Să dispară peste câțiva ani. Deși acest detaliu nu este neapărat bătut în cuie, arată impresionant, iar având în vedere fixația parizienilor pentru parcuri și spațiu verde, este improbabil ca spațiul din fața Tour Eiffel să rămână ocupat pentru totdeauna cu o clădire, chiar dacă este atrăgătoare.

grand palais

Grand Palais Éphémère este o clădire din lemn şi sticlă care înlocuieşte pentru câţiva ani Grand Palais aflat în lucrări de consolidare. A fost ridicată în faţa Turnului Eiffel din Paris, capitala Franței. Are zece mii de metri pătrați și a fost realizată în timpul pandemiei, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos.

Dincolo de faptul că va înlocui la modul generic Grand Pallais, edificiul va găzdui evenimente culturale și sportive în următorii an. În plus, după cum ne atrage atenția ambasadorul României la Paris, va juca un rol important în cadrul Jocurilor Olimpice din 2024. Clădirea a fost concepută de arhitectul Jean-Michel Wilmotte, în cruce. Membrana care acoperă scheletul din lemn este din EFTE, un material transparent şi izolator, complet reciclabil şi regenerabil, scrie News.ro.

Le Grand Palais Éphémère

„Gardurile care îl înconjurau tocmai au fost înlăturate şi curioşii se lipesc de geamuri ca să vadă cum e «pe dinăuntru». E un spaţiu vast, care va găzdui multe manifestări, de la saloane şi expoziţii de modă, până la probe sportive ale Jocurilor Olimpice din 2024”, a scris pe Facebook ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.

„După cum o arată şi numele, construcţia nu e menita să dureze, ci să fie efemeră. Imobilul înlocuieşte astfel, timp de câţiva ani, adevăratul Grand Palais, care trece printr-o serioasă etapă de consolidare. Dar s-au mai văzut construcţii de durata scurtă, care s-au eternizat. Sau, cum spune o zicala în Franţa, «Il n’y a que le provisoire qui dure»”, a adăugat oficialul român în postarea pe care o poți vedea mai jos, însoțită de câteva imagini.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: