Turcia oferă sprijin pentru evacuarea civililor din Mariupol, pe mare. Anunțul ministrului Apărării de la Ankara

Turcia oferă sprijin pentru evacuarea civililor din Mariupol, pe mare. Anunțul ministrului Apărării de la Ankara

Autoritățile din Turcia au transmis că își oferă sprijinul pentru evacuarea civililor din Mariupol, cu barca pe mare. Anunțul a fost făcut sâmbătă de către ministrul Apărării, care a precizat că va susține eforturile de a ajuta civilii răniți, fie că sunt turci sau de altă naționalitate, pentru a părăsi teatrul de război din orașul-port din Marea Azov.

Turcia a anunțat că sprijină evacuarea civililor din Mariupol

Orașul-port, aflat pe coasta de sud a Ucrainei, având ieșire la Marea Azov, a suferit încă de la debutul războiului pagube însemnate. Atacurile rusești au dus la distrugerea aproape în totalitate a Mariupolului, în timp ce civilii rămași blocați printre ruine încearcă să părăsească orașul devastat de bombardamente. Numeroase operațiuni de evacuare au fost planificate, iar Turcia, stat care a găzduit inclusiv negocierile pentru pace dintre Rusia și Ucraina, a anunțat că sprijină evacuarea civililor din Mariupol.

Potrivit anunțului făcut sâmbătă de ministrul Apărării al Turciei, statul a decis să ofere sprijin pentru civilii care urmează să fie evacuați, după ce au rămas captivi în orașul asediat. Civilii din Mariupol vor fi transportați pe mare, cu barca, susține oficialul turc. Solicitarea de sprijin a evacuărilor a fost transmisă atașatului militar rus la Ankara și atașatului militar turc la Moscova, care a redirecționat mesajul autorităților din Rusia. De asemenea, atașatul militar ucrainean la Ankara a transmis la rândul său mesajul autorităților ucrainene.

„Putem oferi sprijin navelor pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci și cetățenii din alte națiuni”, a declarat ministrul Hulusi Akar, potrivit CNN.

Turcia oferă sprijin pentru evacuarea civililor din Mariupol pe mare
Hulusi Akar, ministrul Apărării din Turcia

Turcia, garant al securității Ucrainei

În timp ce, săptămâna trecută, Turcia a găzduit negocierile de pace dintre taberele rusă și ucraineană, statul condus de Recep Erdogan a precizat că este pregătită să acționeze, în principiu, ca garant pentru securitatea Ucrainei. Totuși, președintele turc susține că este nevoie ca detaliile să fie puse la punct. Liderul de la Ankara a ținut să își exprime aprecierea pentru decizia Moscovei de a reduce din operațiunile din apropierea Kievului și Cernihivului.

„În ceea ce privește chestiunea garantării, putem fi una dintre țările garante care asigură securitatea Ucrainei, suntem pregătiți pentru acest lucru în principiu, dar, bineînțeles, detaliile trebuie să fie stabilite”, a declarat acesta, după ce Ucraina a solicitat garanții de securitate din partea mai multor state.

Pentru că Turcia, stat membru al NATO, dispune de frontieră maritimă atât cu Ucraina cât și cu Rusia, în Marea Neagră, având legături bune cu ambele țări, regimul de la Ankara s-a oferit să intre în rolul de mediator al conflictului. Totuși, Turcia nu a ales să fie exclusiv de partea uneia dintre cele două state implicate. Ankara a susținut Ucraina, însă și-a exprimat opoziția față de sancțiunile impuse Moscovei.

Zilele trecute, Erdogan a punctat că discuțiile de la Istanbul, din cadrul negocierilor de pace, în timpul cărora Ucraina a prezentat Rusiei o propunere scrisă pentru a încheia războiul, au dat un „impuls semnificativ” procesului. Totodată, președintele Turciei a transmis că va lansa o nouă ofertă de a găzdui discuțiile dintre liderul ucrainean Volodimir Zelenski și șeful statului rus Vladimir Putin.

Etichete: