Trupele ruse se regrupează în Belarus. Avertismentul Pentagonului. Ce plan au forțele din jurul Kievului
Rusia a început să se repoziționeze sub 20% din forțele dispuse în jurul capitalei Ucrainei Kiev, a declarat miercuri Pentagonul, dar a avertizat că Rusia este așteptată să le reaprovizioneze și să le reaprovizioneze pentru redistribuire în Ucraina și să nu aducă forțele acasă.
Avertismentul din partea Pentagonului cu privire la regruparea trupelor ruse
Forțele ruse au bombardat miercuri periferia capitalei Kiev și orașul asediat Cernihiv din nordul Ucrainei, la o zi după ce Rusia a declarat că va reduce operațiunile militare în ambele orașe, ceea ce Occidentul a considerat un truc de regrupare a invadatorilor care suferă pierderi grele.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că unele dintre forțele ruse s-ar fi mutat deja în Belarus, spre deosebire de garnizoanele lor de origine.
„Ei părăsesc Kievul și se îndreaptă mai mult spre nord, departe de oraș”, a declarat Kirby într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
Trupele care părăseau zona au inclus unii dintre cei din jurul Cernihivului, împreună cu cei care luptau în apropierea orașului Sumy, a spus Kirby. El a adăugat că Kievul este încă atacat de lovituri aeriene și terestre.
Un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că unele trupe rusești pleacă de asemenea din apropierea centralei electrice de la Cernobîl. Nu era clar dacă trupele plecate din zona de excludere din jurul fabricii sau din orașele din jur.
Analiștii militari spun că Rusia și-a reformulat obiectivele de război în Ucraina într-un mod care ar putea face mai ușor pentru Moscova să revendice o victorie salvatoare, în ciuda unei campanii neplăcute în care armata sa a suferit eșecuri umilitoare.
Kirby a adăugat că antreprenorul rus Wagner Group a desfășurat aproximativ 1.000 de angajați în regiunea Donbas din Ucraina, pe care Moscova a declarat-o o prioritate.
Președintele rus Vladimir Putin a spus în trecut că Wagner și alte grupuri private nici nu reprezintă statul rus și nici nu sunt plătiți de acesta, deși el spune că au dreptul de a opera cu condiția să nu încalce legea rusă.
Uniunea Europeană i-a impus anul trecut sancțiuni lui Wagner, acuzându-l că alimentează violența, jefuiește resurse naturale și destabiliza țările din întreaga lume.
Miercuri mai devreme, comandantul militar american în Europa a declarat Congresului că administrația președintelui Joe Biden a luat o decizie politică de a ține navele de război americane departe de Marea Neagră înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Dezvăluirea a subliniat eforturile pe care Biden le-a întreprins înaintea invaziei Rusiei pentru a evita să ofere Moscovei vreun pretext legat de SUA pentru a ataca Ucraina, lucru pe care criticii republicani l-au valorificat în ultimele zile în timp ce presează pentru un răspuns mai puternic al SUA.
Kirby a spus că decizia a fost luată pentru că a fost văzută ca o mișcare prudentă „de a face să fie foarte clar tuturor că Statele Unite nu sunt interesate să forțeze un conflict printr-o decizie de poziție pe care o luam”.
„Așadar, a fost lucrul prudent de făcut la momentul respectiv și nu am nimic de anunț cu privire la dacă și când navele americane se vor întoarce în Marea Neagră”, a spus el.
Ucraina a acuzat miercuri Rusia că a plantat mine în Marea Neagră și a spus că unele dintre aceste muniții trebuie să fie dezamorsate în largul Turciei și României, pe măsură ce riscurile pentru transportul comercial din regiune cresc. Marea Neagră este o rută majoră de transport maritim pentru cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite de Bulgaria, România, Georgia și Turcia, precum și de Ucraina și Rusia.