Trupele ruse încearcă să stabilească un coridor în jurul Kievului, pentru a bloca rutele de aprovizionare

Trupele ruse încearcă să stabilească un coridor în jurul Kievului, pentru a bloca rutele de aprovizionare

În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 40 de incidente de bombardare de către trupele ruse la blocuri de locuințe și infrastructură socială. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a declarat luni că forțele ruse încearcă să stabilească un „coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare, pe fondul luptei continue în suburbiile Kievului.

Rutele de aprovizionare, blocate de trupele ruse în jurul Kievului

„Inamicul încearcă să facă un coridor în jurul Kievului și să blocheze rutele de transport”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, în declarații televizate, relatează CNN.

„Apărarea Kievului continuă. Sunt implicate forțe terestre, forțe de asalt aerian, forțe de operațiuni speciale, apărare teritorială. Locuitorii Kievului sunt, de asemenea, foarte activi în apărarea Kievului. Este foarte greu pentru inamic. Dar trebuie să vorbim sincer. La urma urmei, inamicul nu renunță la încercările de a ocupa Kievul. Pentru că a lua Kievul înseamnă, în esență, a lua Ucraina. Deci acesta este scopul lor”, a mai spus acesta.

Administrația militară regională de la Kiev a declarat luni că zonele din jurul suburbiilor vestice Bucha, Irpin, Hostomel și Makariv, precum și ruta de la și către orașul Jytomyr la vest și zonele de la nord de Vyshhorod au rămas foarte periculoase și predispuse la bombardarea forțelor ruse.

„În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 40 de incidente de bombardare de către trupele ruse la zone de locuințe și infrastructură socială”, se arată în comunicat.

O echipă CNN a vizitat duminică Novi Petrivtsi, un oraș la nord de Vyshhorod, și a văzut din prima mână daunele provocate de artileria rusă. Mai multe case fuseseră complet distruse. Locuitorii și autoritățile locale au raportat explozii aproape zilnice în zonă.

Kievul, ușoară relaxare pe măsură ce grevele continuă

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat luni o ușoară relaxare a stării de acces în capitala Ucrainei. Într-o postare pe contul său de Facebook, Klitschko a spus:

„Prieteni! Informații importante! Curfeful se schimbă la Kiev și în regiune. Începând de astăzi, 28 martie, restricția va începe cu o oră mai târziu și se va încheia cu o oră mai devreme. Și va dura de la 21:00 până la 6:00”.

Autoritățile locale au anunțat anterior că școala în capitală va fi reluată în format online luni. Klitschko a anulat, de asemenea, un plan de oprire prelungită în weekend.

Șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei a spus că președintele rus Vladimir Putin ar putea căuta să împartă Ucraina în două, precum Coreea de Nord și Coreea de Sud. Operațiunile Rusiei în jurul Kievului au eșuat și acum era imposibil ca armata rusă să răstoarne guvernul ucrainean, a spus el.

O explozie puternică urmată de sirene s-a auzit la Kiev luni dimineața, potrivit echipelor CNN de la sol.

Citește și: