Tribunalul București a decis că PSD trebuie să facă publice contractele cu presa
Lovitură pentur PSD. Social-democrații trebuie să facă publice contractele cu presa, după ce au pierdut procesul cu Centru pentru Inovare Publică. Marcel Ciolacu motivează ținutul la sertar al contractelor sub aspectul confidențialității.
PSD a pierdut în instanță. Social-democrații nevoiți să arate contractele cu presa
Marcel Ciolacu motivează ținutul la sertar al contractelor sub aspectul confidențialității.
„Informațiile intră în categoria informațiilor de interes public, fiind vorba de date ce reies din activitatea unei entități finanțate din bani publici, iar informațiile solicitate sunt de interes public și trebuie puse la dispoziția publicului”, se arată în motivarea Tribunalului București
Potrivit Europa Liberă, peste 300 de milioane de lei au fost folosite de partide pentru imagine și promovare în presă. Locul fruntaș l-ar fi ocupat social-democrații, care ar fi dat pe acest sector în 2021 40 de milioane de lei, iar în primele trei luni din 2022, 12,5 milioane de lei.
„Partidele au ceva de ascuns. Doar la televizor spun că nu au nimic de ascuns. L-am auzit pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, că nu are nimic de ascuns. În scris, către instanță, a spus exact contrariul, că partidul nu ar trebui să fie subiect al legii privind informațiile de interes public, iar datele din contracte sunt confidențiale.
Legea actuală nu împiedică partidele să ofere informații. Dimpotrivă, legislația actuală obligă partidele să ofere informații. Schimbarea legii nu ar însemna automat schimbarea atitudinii partidelor. Acolo e problema, partidele sunt cele care blochează prezentarea informațiilor. Toate schimbările din ultimii ani au fost în sens negativ. Își folosesc forța pe care le-o dau banii publici. Toate aceste lucruri șubrezesc sănătatea democrației, pun un mare semn de întrebare asupra surselor de informare pe care ar trebui să le considerăm legitime. Dacă începem să ne gândim că informațiile sunt influențate de partide, fără ca noi să știm, lucrurile stau mai prost pentru sănătatea democrației în România”, susține Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică.
De altfel și PNL a pierdut procesul cu Centrul pentru Inovare Publică. Liberalii nu au contestat decizia însă nici nu au pus în aplicare noile măsuri. Pentru că a refuzat să prezinte probele necesare, s-ar putea declanșa un proces de executare silită.