26 feb. 2022 | 09:55

Top 5 filme la care nu te-ai fi așteptat să fie bazate pe fapte reale

ACTUALITATE
Top 5 filme la care nu te-ai fi așteptat să fie bazate pe fapte reale

Există anumite filme care, dintr-un motiv sau altul, ne-au marcat existența. O parte dintre ele, devenite standard pentru industrie, pot fi regăsite și în lista de mai jos. Însă câte dintre filmele pe care, la un moment dat, le-am urmărit cu interes, sunt bazate pe fapte reale?

O mică listă a filmelor bazate pe fapte reale, poate fi consultată mai jos:

„The Silence of the Lambs” (1991)

„The Silence of the Lambs” este, fără niciun dubiu, unul dintre filmele cult ale cinematografiei, având, de asemenea, parte de un scenariu extrem de interesant, dar și de o distribuție de excepție (Jodie Foster, Sir Anthony Hopkins).

Puțini sunt cei care știu că „Tăcerea Mieilor” nu este 100% ficțiune, așa cum ne-am fi putut închipui, luând în calcul evenimentele sinistre care au loc în acest film. În realitate, „The Silence of the Lambs” este bazat pe povestea criminalului în serie Ed Gein, cel care obișnuia să confecționeze, din pielea victimelor sale, diverse lucruri utile într-o casă, spre exemplu, abajururi pentru veioze.

„The Girl Next Door” (2007)

„The Girl Next Door” a reușit, atunci când a fost lansat, să creeze rumoare în jurul poveștii sale. Firește, nici în cazul acestui film nu s-a știut că povestea este una bazată pe fapte reale.

În 1965, proprietara unei pensiuni, Gertrude Baniszewski, a chinuit-o pe Sylvia Likens, în vârstă de 16 ani. Baniszewski a agresat-o pe adolescentă pentru o perioadă lungă de timp cu ajutorul celor șase copii ai săi, precum și a copiilor din cartier.

„Hostel” (2005)

Dacă vrei să te bucuri, și pe viitor, de vacanțele petrecute la hoteluri, poate că nu ar trebui să te uiți la seria „Hostel”. Mai ales ținând cont că povestea este una, la rândul ei, inspirată din fapte reale.

Este, ce-i drept, destul de dificil de determinat cât de precis este scenariul „Hostel”, din punct de vedere istoric. Într-un interviu, regizorul Eli Roth a susținut că o organizație cu sediul în Thailanda permite membrilor să împuște oameni în cap, în schimbul sumei de de 10.000 de dolari, sugerând că „Hostel” ar fi inspirat din această întâmplare.

„The Hills Have Eyes” (1977)

Unul dintre primele filme ale lui Wes Craven, „The Hills Have Eyes” (1977), urmărește povestea unei familii a cărei mașină se strică în mijlocul deșertului Nevada. Familia se întâlnește cu un clan de sălbatici mutanți. Craven și-a bazat scenariul pe legenda din secolul al XV-lea, a lui Alexander „Sawney” Bean, care locuia cu familia sa într-o peșteră din Bennane Head, Scoția.

Potrivit legendei, Sawney a avut 14 copii și 32 de nepoți, toți fiind rezultatul incestului. Clanul locuia într-o peșteră și ieșea noaptea să jefuiască și să ucidă călătorii care le ieșeau în cale.

„The Strangers” (2008)

În „The Strangers”, trei indivizi mascați terorizează un cuplu (personaje interpretate de Scott Speedman și Liv Tyler). Regizorul Bryan Bertino a dezvăluit că premisa scenariului a fost inspirată de o poveste din copilăria sa, când un străin obișnuia să bată la uși și să întrebe de oameni necunoscuți. Se bănuiește că povestea s-ar fi putut întâmpla chiar în cartierul unde ar fi locuit el.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele